nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
17°

El món de la cultura lloa les qualitats humanes i professionals de l'artista

Recorda la trajectòria de l'actriu, «referent de l'escena balear» i persona «excel·lent»

P.G./M.L./J.J.Palma.
El dia gris i plujós pareixia reflectir ahir el sentiment unànime que s'instal·là al món de la cultura, l'espectacle, el teatre i la societat civil de Balears en aixecar-se i conèixer la notícia de la mort de Margaluz, un «referent importantíssim de l'escena de les Illes» i una persona «excel·lent, humil i generosa», com la recordava tothom qui la va tractar en el terreny institucional i professional.

El conseller de Cultura del Govern balear, Francesc Fio, era el primer a lamentar la pèrdua de qui qualificà com «una excel·lent actriu i persona». Si en el terreny personal Fiol recordava una Margaluz «magnífica, atenta i encantadora», de la professional el conseller remarcava «els bons moments que ha fet passar a tota la societat mallorquina» amb interpretacions magistrals que, sens dubte, contribuiran a mantenir viva la seva memòria «fins que l'última persona que va riure amb ella sigui viva».

La consellera de Cultura del Consell, Dolça Mulet, i el director insular de Cultura, Guillem Ginard, se sumaven a les mostres de condol per la mort de l'artista destacant la seva doble vessant «de dona i d'actriu». Mentre Mulet tornava a situar Margaluz com «un referent de l'escena teatral balear», amb un treball molt vinculat al Teatre Principal, Ginard posava especial èmfasi a remarcar que l'artista, «un exemple de constància i esforç», ha estat «una de les primeres actrius en professionalitzar el teatre» a Mallorca juntament amb Francisca Bover i Maruja Alfaro.

A través d'un comunicat, la batlessa de Palma, Catalina Cirer, lamentava la pèrdua de qui ha estat «un referent en el món de l'espectacle, tant en el pla musical com al teatre». Personalment, la batlessa coincidí en afirmar que «va ser una gran dona, una gran persona que vessava humanitat, senzillesa i una gran simpatia». «Un deu com a persona», en paraules del regidor de Cultura, Rogelio Araújo, que també incidí en la professionalitat d'«una artista molt completa».

A més de recordar-la com «una dona d'un gran cor», en el terreny professional, l'amic, exagent de la vedette i gerent de Trui Espectacles, Miquel Jaume, i l'empresari Paco Vicens destacaven l'entrega total i incondicional de Margaluz al món de l'espectacle, al temps que lloaven la seva versatilitat: «Els seus coneixements de cant, dansa, music hal i interpretació», enumeraren, la van situar com «l'estrella per excel·lència de Mallorca», asseveraven.

En la llarga cursa que desenvolupà damunt els escenaris, Margaluz es creuà amb moltes personalitats de pes dins del món de l'espectacle illenc, com ara l'actor Joan Bibiloni. De la mà d'Artis, junts signaven el seu debut amb Dos nins de 70 anys, un muntatge amb el qual també segellaven una amistat que durà anys. «Molt dolgut», Bibiloni recordava aquestes primeres passes amb la qui va qualificar com «una bona amiga i una gran professional del teatre».

De la mateixa opinió era Paquita Bover. L'actriu coincidia amb Margaluz en la companyia Xesc Forteza i ahir recordava «una molt bona companya i, tal vegada, millor amiga». «Mai no hi va haver antagonismes entre nosaltres, ella tenia el seu lloc i jo el meu», assenyalava l'actriu, mentre que, per la seva banda, Joan Melis, un altre històric de la companyia, puntualitzava que, per sobre de tot, «Margaluz era una magnífica professional que no sortia a l'escenari sense saber-ho tot». «Era una dona molt hermosa que no et fallava mai».

I no errava mai trepitjàs el terreny que fos. Margaluz era «una artista polifacètica, que podia fer el que volia». Tomeu Estaràs, líder del grup Els Valldemossa, recordava així a qui fou companya d'escenari durant molt de temps. Molt trist, el cantant va voler expressar el seu condol «a la família de l'actriu i a tota Mallorca» per la pèrdua d'«una gran artista que s'ho mereixia tot».

I s'ho mereixia tot perquè ho va donar tot a la seva professió. L'autor i director teatral, Antoni Maria Thomàs posà de relleu l'esperit d'«una dona de gran valor». Gran amic de l'artista, Thomàs posà especial accent a remarcar «la valentia professional» de l'actriu que no dubtà a deixar la comèdia, un registre que li va valer nombrosos èxits, «per fer un teatre més compromès i seriós».

Asun Planas treballà amb ella a Les presidentes i Contes perverses d'hivern. Amiga personal de l'artista, Planas recordava ahir Margaluz com «la meva última mestra». Sense obviar la professionalitat de la desapareguda intèrpret, «ha estat la primera actriu professional que ha tingut Mallorca i el seu treball és un exemple de respecte al teatre», afirmava l'actriu. Planas posava especial èmfasi a destacar la qualitat humana de Margaluz: «Era una gran companya i sobretot una intel·lectual».

Vivian Caoba, que comptà amb la col·laboració de Margaluz per al seu disc Super Vivian (2002), coincidia amb aquesta mateixa idea d'admiració tant personal com professional: «per a mi ha estat un referent, un mite».

El president de l'ABET, Pere Mestre, el músic Joan Bibiloni, l'actor Carles Molinet, entre molts d'altres, coincidiren a afirmar que el d'ahir fou un dia trist perquè «amb Margaluz se'n va una història important del nostre teatre».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.