algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Un DVD recull el present, passat i futur de les xeremies a Mallorca

El documental parteix d'un debat entre experts en música popular

Els Xeremiers de Son Roca presentaran avui horabaixa, a les 20.30 hores, al Teatre Municipal de Palma el seu nou DVD Passat i present dels xeremiers a Mallorca.

Es tracta d'un documental centrat en un debat preparat per a l'ocasió en què músics, i experts en música tradicional conversen sobre «el present, el passat i el futur» de les xeremies com a elements bàsics de la cultura i la tradició de Mallorca. L'audiovisual, editat per Ona Digital amb l'ajuda del departament de Cultura del Govern, que ha fet una aportació de 4.000 euros, serà distribuït per les escoles «perquè els més petits tinguin una idea del que són les xeremies, del seu so i de tot el món que les envolta», explicà Francisca Estaràs, representant del Govern.

En principi es faran 600 còpies, per a ús didàctic i també per comercialitzar. L'audiovisual, sorgit després de l'èxit que tingué el disc dels Xeremiers de Son Roca, Trempats, es divideix en quatre capítols: origen, tècnica, el paper de les xeremies a la festa popular i situació actual de les xeremies. «Actualment hi ha hagut un ressorgiment dels xeremiers», opinà Xavier Carbonell, que confessà estar «esperançat perquè ara els xeremiers estan més que vius», el que es fa palès amb els canvis que a poc a poc s'introdueixen en la tradició. «La colla com a grup gairebé ha desaparegut ja que ara es fan autèntiques manifestacions de xeremiers, fet que ha obligat a fer tamborins gegants» per marcar la pauta rítmica, argumentà Carbonell. També Antoni Torrens considerà que en els darrers temps s'ha produït «un salt qualitatiu» en aquest art.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.