P.GIMENEZ.Palma.
La denúncia d'un particular alertant Diari de Balears sobre l'estat d'abandó progressiu de l'assentament talaiòtic de s'Illot ha estat el detonant per reprendre les negociacions orientades a aconseguir l'ús i la titularitat públics del nucli històric del bronze final (entorn del 814 abans de Crist).
Així ho confirmava Mateu Puigròs, batle de Sant Llorenç -terme municipal on es localitza el jaciment arqueològic-, que assegurà haver trobat una bona disposició per impulsar un conveni en la persona que actua com a portaveu dels propietaris del solar, Javier Osorio. Aquest conveni tendria per objecte aconseguir «la titularitat i un ús públic, sense restriccions, del jaciment», així com «garantir una conservació adequada de la zona».
Puigròs assenyalà que el fet que el jaciment sigui un Bé d'Interès Cultural prohibeix una explotació urbanística del terreny. Per això, el més interessant seria «arribar a un acord -entre Patrimoni, propietaris i Ajuntament- per treure el millor rendiment del lloc i assegurar el manteniment d'aquest nucli emblemàtic una vegada recuperat».
Malgrat que la cojuntura és favorable, l'edil augurà que les negociacions «no seran fàcils» perquè «el solar és una propietat compartida» i s'haurà de pactar amb totes les parts. Fa dos anys, la regidora Francisca Genovart va mantenir una sèrie de converses amb aquest objecte i no va poder aconseguir rubricar l'acord.
Mentre es prepara aquesta negociació, el servei de Patrimoni del Consell de Mallorca ha redactat ja el pla destinat a corregir les múltiples deficiències que presenta a hores d'ara l'assentament, derivades d'una manca de control.
En la inspecció realitzadaa el passat dia 2 de novembre, el tècnic del departament constatà al seu informe l'existència de «grafits; l'expansió de la vegetació molt important, que impedeix una lectura òptima del jaciment i que provoca moviments al nucli; acumulació de fems que degrada i obstaculitza la visió del poblat; cablejat a la superfície, que suposa un perill potencial...». Segons explicà Joan Josep Mas, director insular de Patrimoni, el pla d'actuació previst per corregir aquesta situació tindrà un cost aproximat de 4.000 euros i un termini d'execució de devers un mes.
Actuació
Els treballs que es realitzaran durant aquest temps estaran orientats «a eliminar les pintades, suprimir la vegetació de forma manual i procedir a rubricar les lloses sota la tutela d'un tècnic arqueòleg per si fos necessari consolidar alguns elements mitjançant l'aplicació d'un morter». El pla també preveu dotar l'assentament d'un enreixat de fusta i d'una nova senyalització que permeti el recorregut de l'assentament talaiòtic.
Mas destacà que l'Ajuntament de Sant Llorenç serà informat els pròxims dies d'aquest pla d'actuació i que Patrimoni cercarà «un compromís del Consistori per fer un seguiment del manteniment de s'Illot», destacà.