cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 19°
20°

El drama de «Yerma» es presenta a Palma en versió de Rafel Duran

La tragèdia lorquiana està protagonitzada per Mercè Arànega

JOANA NICOLAU.Palma.
Yerma, de Federico García Lorca, amb direcció de Rafel Duran i protagonitzada per Mercè Arànega, arriba avui a Palma. La producció de la Fundació del Principal, el Grec i Focus es representarà fins diumenge al pati de La Misericòrdia.

Fins a catorze actors representen aquest clàssic que es desenvoluparà en un escenari visualment molt contemporani, ideat per Rafel Lladó. «Serà una escena d'homenatge als successius moviments plàstics que sorgiren i convisqueren amb Lorca» i està creat «a partir de diferents mòduls, com en una instal·lació artística, que aniran transformant-se a mesura que evolucionin les escenes».

Les metàfores i el llenguatge lorquià es revestiran així d'actualitat malgrat ser una història que, malgrat mirar just unes dècades enrere, pocs vincles manté amb l'actualitat de la dona. Tot i així, com digué el director, «l'obsessió per la maternitat, encara que actualment els avanços científics solucionin molts de problemes, és un tema que no passa de moda, si de cas tot al contrari» i, a més a més, «el teatre és emoció pura i les emocions mai no canvien».

Mercè Arànega protagonitzarà la història d'aquesta dona, víctima d'unes creences ancestrals i obsessionada amb la maternitat dins l'Andalusia rural de la dècada dels anys trenta. Yerma, estrenada el 1934, necessita ser mare per poder definir-se íntegrament com una dona, però vol aconseguir-ho sense sortir dels límits establerts, i sense ser una adúltera. Ahir, Arànega va reconèixer l'enorme exigència i la duresa del paper que interpreta, a partir del qual Lorca reparteix els rols de la resta de personatges. Igualment, va considerar que Yerma és un personatge que «trenca una llança a favor de la llibertat de la dona i contra la submissió a l'espós... al contrari del que sembla en aparença és valenta i intenta plantar cara i se rebel·la contra la situació que viu», va afegir.

Actors com són ara Àlex Casanovas, Toni Sevilla o Marta Domingo i Imma Colomer, Marta Betriu o Lluqui Herrero comparteixen el cartell d'aquesta Yerma. Un personatge fonamental d'un dramaturg del segle passat espanyol que, amb tragèdies com aquesta recuperà, aconseguint fer-los clàssics, gèneres propis del gran Segle d'Or. Les tres funcions comencen a les 22.00 hores.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.