nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Venècia premia el primer western gai de la història i Clooney és el perdedor

El film d'Ang Lee narra la relació entre dos homosexuals que guarden ovelles

Encara que la pel·lícula del taiwanès Ang Lee Brockeback Mountain -la relació homosexual provocativa entre dos cowboys- va obtenir ahir el Lleó d'Or de la 62a edició de la Mostra Internacional d'Art Cinematogràfic de Venècia, el triomfador moral del certamen va ser el nord-americà George Clooney.

Good night, and good luck és clara, diàfana i eficaç -ja que Clooney apunta des del començament a un objectiu que aconsegueix sense concessions a l'art ni a la creativitat- i va ser considerada per la immensa majoria de la premsa especialitzada com la millor de la secció oficial.

Clooney es va haver de conformar amb el premi a la millor interpretació masculina i al millor guió. També va guanyar el guardó de la prestigiosa Federació Internacional de la Premsa Cinematogràfica.

L'obra d'Ang Lee, que dura més de dues hores i també és nord-americana, és una bona cinta però guanyaria si el seu director sintetitzàs una mica la història.

Quant a la presentació i aparença dels protagonistes -un extraordinari Heath Ledger i un sorprenent Jake Gyllenhall-, en cap moment el director cau en el recurs fàcil de mostrar-los afeminats. El film reprèn, des d'una altra perspectiva i amb major profunditat, el tema de l'homosexualitat que el realitzador tractà en un film anterior, The wedding banquet.

La cinta francesa Les amants réguliers, de Philippe Garrell, que va obtenir el Lleó de Plata a la millor direcció, se centra en la vida d'un grup de joves després dels violents episodis que van sacsejar París el 1968.

Es tracta d'una cinta que dura gairebé tres hores, 178 minuts, i com deia Woody Allen, «és un d'aquests films francesos en els quals es veu créixer l'herba». Rodat en blanc i negre, el film recorda l'estil pompós de la «nouvelle vague» i la importància decisiva del diàleg sobre la imatge.

Mary, de Ferrara -que va guanyar el premi Especial del Jurat-, és una altra cinta que va exasperar la crítica internacional. Explica una història gairebé bíblica amb un acusat to moralista. Un director independent roda la història de Jesús i dóna el paper de Magdalena a una actriu dita Maria. Acabat el rodatge, Maria decideix abandonar el director i no tornar amb ell a Nova York. Emprendrà el seu propi camí de recerca espiritual fins a arribar a Jerusalem.

Quant a les Copes Volpi a les millors interpretacions femenina i masculina, els periodistes van aplaudir la seva concessió a la italiana Giovanna Mezzogiorno pel seu treball a La bestia nel cuore, de Cristina Comencini i al nord-americà David Strathairn per la seva tasca a la cinta de Clooney. Finalment, l'anunci d'un Lleó d'Or especial per a la francesa Isabelle Huppert per part de Patrice Chereau va ser ovacionat per la crítica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.