algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 20°
20°

Joan Valent posarà música a la Diada amb l'estrena de «Quatre estacions a Mallorca»

La peça serà tocada després de l'entrega dels premis del Consell dilluns a La Misericòrdia

62326

Joan Valent i el productor Toni Capellà amb la consellera Mulet i els directors insulars Josep Lliteras i Guillem Ginard.

JOANA NICOLAU.Palma.
L'acte institucional de la Diada de Mallorca inclourà dilluns a La Misericòrdia l'estrena musical de les Quatre estacions a Mallorca de Joan Valent.

L'obra, de vint-i-cinc minuts de durada, serà interpretada per l'Orquestra Simfònica Ciutat de Palma, sota la direcció de Francesc Bonnín. Com a solista es comptarà amb el violinista Ara Malikian, considerat un dels deu millors del món amb aquest instrument.

Segons el compositor algaidí l'obra és com «quatre fantasies en un sol moviment que composen la visita íntima a una percepció musical de les diferents estacions de Mallorca». Serà un conjunt musical del qual es pot avançar la seva gran bellesa. A més, s'interpretarà al mateix temps que es projectarà un vídeo que mostrarà imatges de Mallorca. Totes elles -natura, llocs i llogarets- il·lustraran els diferents moments musicals. Aquesta projecció, amb direcció de Toni Capellà, ha comptat amb Agustí Torres i Miquel Angel Abraham. Han estat més de vuitanta hores de filmació durant tot un any de les quals s'han extret 25 minuts.

Així, serà com una primavera «explosiva de vida» que donarà pas al més profund dels quatre moments, el temps «íntim, trist i recollit» de l'hivern, el qual es contraposarà a la «lleugeresa, lluminositat i alegria» de l'estiu. El «misticisme i la reflexió» de la tardor posarà fi a la composició. En aquesta estació, el propi Valent es posa al piano per acompanyar el libanès Malikian i apoderar-se de la majoria de la peça fins a l'entrada final de l'orquestra.

Després de l'estrena d'aquesta obra, encarregada pel Consell, es tocarà la La Balanguera. Es tracta d'una adaptació de Valent que, respectant la melodia creada per Amadeu Vives, té la pretensió d'atorgar-li, segons digué, un aire «contemporani».

Així, el ritme ternari propi dels himnes ha estat canviat pel compositor per un de quaternari amb la intenció de «minvar solemnitat i introduir un component de major intimitat i amistat» en la peça. Serà una adaptació en la qual, seguint una idea del director insular de Cultura, Guillem Ginard, s'introduiran intruments propis del folklore mediterrani, com el flabiol o la xeremia. Tots aquest programa musical, si el temps ho permet, s'oferirà a partir de les 20.00 hores al pati de La Misericòrdia, després del parlament de la presidenta de Mallorca, Maria Antònia Munar, i de l'entrega de les 13 distincions concedides a personalitats destacades de l'Illa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.