P.G.Palma.
La inauguració ahir vespre de la Sala Picasso-Ceràmiques reflectia a la perfecció la voluntat del Ferrocarril de Sóller de convertir l'històric espai de can Mayol en una «àgora cultural per atreure un turisme que cerca molt més que sol i platja». Així ho expressava en el seu discurs el president de la institució ferroviària, Xavier Mayol, que no volgué deixar passar l'ocasió d'agrair en públic la cessió de les 50 peces que aplega el nou espai a Pere A. Serra, «mecenes de l'art a Mallorca que, amb una part del cor en el tren de Sóller, ha fet possible l'acte que avui celebram».
Fill il·lustre de Mallorca, Pere A. Serra recordà als assistents que segons Joan Miró, que té el seu espai propi a l'estació, «Picasso era el més gran pintor» a més d'amic, i volgué ressaltar el fet que el Ferrocarril de Sóller, «el tren de l'art, ha tornat a reunir aquestes dues grans personalitats».
Serra, que rememorà el temps com a treballador del tren de Sóller, remarcà que sentia l'«obligació» de quedar bé amb la institució ferroviària i de «retre tribut al poble de Sóller». Precisament el primer edil del municipi de la Vall, Carles Simarro, prengué la paraula per afirmar que tenir «una ciutat guapa només s'aconsegueix amb gent com la que ha participat en el punt d'inflexió econòmic» de la localitat i, sobretot, «gràcies a homes com Pere Serra». Simarro agraí l'aportació i la generositat de Serra, «un dels millors fills il·lustres que pot tenir Sóller i qualsevol altre municipi».
El president del Govern balear, Jaume Matas, prengué el relleu del batle de Sóller. Amb solemnitat, Matas es dirigí als nombrosos assistents per destacar que just amb tres mesos escassos de diferència la seu de l'estació a can Mayol ha tornat a convertir Sóller en protagonista, «amb un projecte que aposta per mantenir la qualitat del seu servei». Segons el cap de l'Executiu, la inauguració de la Sala Picasso-Ceràmiques, que s'afegeix a la Sala Miró, suposa un valor afegit que beneficia el municipi, «ampliant la seva oferta cultural amb una proposta de primer nivell» que es posa a l'abast dels usuaris i, en general, de tota la ciutadania.
Matas assenyalà que el nou espai aplega «un conjunt excepcional de la producció ceràmica de l'artista que, tot i ser menys coneguda, no per això és menys important». Per tant, el president del Govern destacà que veient l'«originalitat de les peces que es mostren, s'entén l'expectació que han aixecat les ceràmiques de Picasso allà on s'han exposat».
En opinió del cap de l'Executiu autonòmic, la iniciativa l'empresa ferroviària no deixa de ser el reflex de «la força de la societat mallorquina», amb empresaris compresos i capaços, representats ahir pel Ferrocarril de Sóller, de realitzar una aposta clara per «preservar el patrimoni cultural d'una manera magnífica».
Jaume Matas tornà a agrair a la família Miró la seva contribució per donar forma a una part d'aquest espai cultural que és avui l'estació del tren, i agraí també a Pere A. Serra la seva cessió per fer-ne possible l'altra part. Matas reconegué la «sensibilitat i l'altruisme» de l'editor «amb la cessió d'una col·lecció de peces per al gaudi de la ciutadania». Tanmateix, el president admeté que aquest no era un fet excepcional i afirmà que des que «conec Pere Serra sempre ha tingut la mateixa sensibilitat pel patrimoni i per Sóller». Matas acabà el seu discurs donant l'enhorabona a Carles Simarro perquè «està aconseguint que, tot i sonar a utopia, la ciutat de Sóller se situï com a capital cultural de la Mediterrània», afirmà.
Les paraules de Matas tancaren el torn de discursos i foren rebudes amb aplaudiments dels assistents, que sense més preàmbuls accediren a la nova sala, on contemplaren l'exposició de ceràmiques de Picasso.