XISCO DÍAZ.Palma.
El prestigiós Ballet del Gran Teatre de San Petersburg inicià ahir l'Auditòrium de Palma la primera actuació de les quatre que té programades a Mallorca, on ha arribat la gira que estan realitzant per tot l'Estat.
La companyia interpretà La bella dorment, mentre que avui vespre tornarà a actuar al mateix escenari, però amb la peça El llac dels cignes. Demà es desplaçarà a Sa Màniga i dissabte, a l'auditori d'Alcúdia. En aquests dos darrers llocs també escenificaran aquesta obra. Totes les representacions estan coreografiades per L. Ivanov, i acompanyades per la música de Txaikovsky.
Aquesta companyia està dirigida per Alexander Bruskin, que va obtenir un acreditat reconeixement després d'haver treballat al Teatre Mariinsky i disposa de 40 ballarins professionals.
Les versions coreografiades que interpreten són, en paraules de Bruskin, «les més originals que es poden trobar a Rússia. Intenten conservar al màxim la versió original». Si alguna cosa va quedar clara, va ser la intenció de la companyia de mantenir completament l'arrel clàssica de cada una de les peces, ja siguin Trencanous, Giselle o El Quixot. «Cada espectacle té el seu estil propi. Intentam conservar els trets característics de cada obra», va explicar Bruskin.
El ballet és un art molt dur i que exigeix molta dedicació, a més d'una inqüestionable forma física. La ballarina Tatiana Frolova, qui va ser la solista a la darrera actuació de l'Hermitage a Palma, va apuntar que ella i els seus companys treballen «les 24 hores». El fet que l'artista no es trobi a l'escenari «no vol dir que no actuï i la seva vida personal se veu molt limitada», va apuntar Frolova. La ballarina va afirmar que «gairebé el 90 per cent del que ells fan és tècnica i artesania», per la qual cosa «no hi ha lloc per a la improvisació». L'artista també va reconèixer que li agrada molt Mallorca «perquè es pot descansar i hi ha un clima càlid».
El director de l'Auditòrium, Rafael Ferragut, va recordar que el primer conjunt rus que va actuar a l'Estat va ser el ballet Kirov del Teatre Mariinsky, en el qual hi era Alexander Bruskin. Al 1972 es va donar el primer espectacle d'una companyia de ballet soviètic durant la dictadura. Des d'aquella vegada, «les col·laboracions entre els dos països són intenses», va puntualitzar Ferragut.