algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

L'obra recent de Ramon Canet voltarà arreu de l'Estat espanyol

La mostra s'inaugurarà divendres a Eivissa i arribarà a Palma l'agost del 2006

68234
Catalina Sureda, Francesc Fiol, Ramon Canet, Gabriel Sagristà i Guillem Frontera. | S.C.


La Conselleria de Cultura del Govern balear va acollir ahir la presentació de l'exposició itinerant que durà arreu de l'Estat l'obra del pintor mallorquí Ramon Canet. Aquesta mostra serà possible gràcies a la col·laboració entre la Conselleria amb el Programa de promoció exterior de la Cultura de les Illes Balears i el projecte de la CAM, Caja de Ahorros del Mediterráneo.

L'exposició, que s'inagurarà en la seva primera estació a Eivissa el proper divendres, fou presentada per Francesc Fiol, conseller de Cultura; Catalina Sureda, directora general de Cultura; Gabriel Sagristà Ramis, director d'Expansió de la CAM; i els comissaris de l'exposició Guillem Frontera i Cristina Ros, ambdós col·laboradors de Diari de Balears.

Segons explicà Francesc Fiol, el volum que acompanyarà la mostra «és més que un catàleg» ja que «s'ha aprofitat l'ocasió per editar un llibre que recull molts dels aspectes que han marcat la vida artística de Canet i la seva evolució». Fiol destacà en el pintor «un dels artistes amb una trajectòria vertaderament interessant».

Així, el volum prologat per l'escriptor mexicà Carlos Fuentes es completa amb un seguit d'articles d'interès i d'un estudi detallat de «l'obra, vida i miracles, com se sol dir en aquests casos», apuntà Fiol. El llibre, que inclou totes les obres, de gran format, i que viatjaran arreu, totes de producció recent, creades des de l'any 2000, i també un seguit d'obres que permenten al lector conèixer la trajectòria de l'abstracció de Canet des del 1973, quan realitzà la seva primera exposició.

La mostra que començarà al Museu d'Art Contemporani d'Eivissa el 5 d'agost, es podrà veure simultàniament a Ciutadella (Capella del Roser) i Maó del 9 al 15 d'octubre. Després, la Sala CAM d'Alacant acollirà les pintures de Canet del 25 d'octubre al 4 de desembre. A continuació el Centre d'Art Palació Almudí i la Sala d'Exposicions de la CAM de Múrcia rebran la mostra del 15 de desembre fins al 22 de gener del 2006.

La mostra pictòrica de Ramon Canet també visitarà Madrid i Barcelona, encara que segons comentà Francesc Fiol, «no s'han confirmant les dates ni el centre». El periple es tancarà al Casal Solleric de Palma en una mostra que probablement s'estendrà des de l'agost fins a octubre de 2006.

Gabriel Sagristà explicà que dels «poc més de cinc anys fent feina per a la cultura de les Illes, tal vegada sigui aquest el projecte més important, ja que ha estat elaborat exclusivament per gent de les illes i que viatjarà fora d'elles». Sagristà afirmà que l'elecció de Canet per ser objecte d'aquest projecte és degut al fet que, «a més d'amic i artista, és mestre i referent a les Balears, sempre fidel a les seves creences».

Per la seva banda Guillem Frontera apuntà la transcendència de la trajectòria de Ramon Canet i la seva aportació al reconeixement social de l'abstracció». Així, segons Frontera la selecció d'obres «mostra el moment actual de l'artista i el llibre elaborat permet aconseguir els referents bàsics d'una trajectòria que ha sembrat una sèrie de referents, mancats de punt de retorn amb una maduresa que ha radicalitzat profundament els seus pensaments i flexibilitzat l'execució».

L'artista explicà que l'exposició inclou un període de cinc anys, «els necessaris per omplir aquesta mostra amb allò que m'és més actual, sempre amb un gran respecte per la tradició». Segons Canet, «la sintetització dins la meva obra es presenta en colors monocroms, molt sensibilitzada i gairebé amb un sentit religiós. Són obres que es contraposen a d'altres que poden semblar fora de lloc, però que enfronten aquelles on la raó i la intenció estan molt equilibrats amb d'altres molt més violents». En referència a la producció que mai s'atura, emmarcada en un moviment pendular de la seva obra, Canet afirmà que «de gran, vull ser pintor».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.