algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
12°

Visita americana a l'origen de la sobrassada

L'empresària que ha difós el producte a Califòrnia coneix la família del pare Miquel Amengual

Dijous vespre Antònia Amengual Gelabert va rebre una visita molt especial. Juana Faraone, l'empresària d'origen valencià que ha introduït la sobrassada als Estats Units a través de la importadora La Española, gràcies a una recepta del germà d'Antònia, el pare Miquel, es va voler aturar a Biniali. Juana ha visitat durant tota aquesta setmana cellers i fàbriques de producte balear a Mallorca i a Menorca per intentar introduir nous aliments entre el públic americà, on la cuina espanyola s'ha posat molt de moda. La seva tenda i empresa d'importació, La Española Meats Inc. té vint treballadors a Los Angeles però Juana no oblida qui la va ajudar en els seus inicis, el pare Miquel Amengual de Biniali. «Passava per un mal moment personal i econòmic i vaig començar a fer sobrassada, xoriço i morcilles per vendre. Miquel i jo érem bons amics i ell va ser qui em va ensenyar la recepta i l'elaboració del producte. Al principi sortien taques blanques i ell tot d'una va veure que es devia a la falta de pebre bord. No ho va dubtar, va venir i va ficar les seves mans a la ribella on feia la sobrassada i em va ensenyar a pastar», explica Juana Faraone.

Fa més de sis anys que el pare Miquel, que ja té 84 anys i està malalt, no visita Biniali, on viu la seva única germana, Antònia, i les seves cunyades i amigues Catalina Mairata, Francisca Beltrán i Francisca Nicolau. Juntes, i acompanyades de l'amiga del pare Miquel a Los Angeles, Juana Faraone, dijous a vespre van agafar el telèfon i van cridar a Miquel, que s'alegrà molt de sentir-les des de Mallorca. «Ell era molt llest i a ca nostra fèiem matances cada any. Ningú no el va ensenyar, ell tot sol en va aprendre observant com els meus pares mataven el porc i pastaven la sobrassada», recorda Antònia.

El pare Miquel se'n va anar de Biniali per dedicar-se a les missions a Sud-amèrica i als Estats Units, a Los Angeles. Allà, a l'església Nativity de Torrance, a més d'ensenyar a fer sobrassada i també ensaïmades ha ajudat els més pobres. «Torrance és un barri perifèric de Los Angeles, amb gent molt pobra, i és allà, prop dels que no tenen res, on Miquel s'ha dedicat a donar-ho tot. Jo crec que és un sant. Ara és major i a vegades s'oblida de l'anglès i es posa a xerrar en mallorquí», contà Faraone.

Aquesta empresària americana, que ja havia visitat Mallorca, importa centenars de productes espanyols, des de pernil salat fins a ensaïmades, que arriben sense coure. El mercat americà, recorda, és molt exigent i restrictiu i això fa que un producte com la sobrassada no es pugui importar directament.

Després de la seva visita per Mallorca i Menorca ha pogut tastar ella mateixa la gran varietat de menjars típics que hi ha a Balears. «M'ha encantat el formatge, les coques, però el meu preferit continua sent la sobrassada feta aquí», explica.

I és que fins ara, Faraone, havia afegit a la sobrassada un ingredient poc mallorquí, l'all. Un element que, després del que li han aconsellat traurà de les sobrassades americanes que ven des de Califòrnia.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.