muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
16°

Els científics refan l'autèntica cara del faraó Tutankamon

Tres equips internacionals varen fer una reconstrucció forense del rostre de la mòmia més famosa

La primera reconstrucció facial del faraó Tutankamon, mitjançant tomografies de la seva mòmia, ha produït una imatge sorprenentment similar als antics retrats que mostren el rei de jove, van informar els principals arqueòlegs d'Egipte.

Una de les imatges mostra el rostre infantil d'un jove amb galtes rodones i mentó corb, semblant a la famosa màscara d'or del rei Tutankamon trobada a la seva tomba el 1922 a l'excavació dirigida pel britànic Howard Carter.

Tres equips d'artistes i científics forenses, procedents de França, Estats Units i Egipte, van construir models del rostre del faraó al·lot partint de fotografies fetes amb una resolució de 1.700 punts de les tomografies de la seva mòmia, que mostren com es veia el dia de la seva mort, fa 3.300 anys.

«La forma del rostre i del crani són sorprenentment similars a una famosa imatge de Tutankamon de quan era al·lot, on és mostrat com el déu sol a l'alba», va indicar el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats d'Egipte, Zahi Hawass. Les tomografies, fetes per primera vegada a una mòmia egípcia, demostren que el rei Tutankamon de 19 anys era sa, encara que prim, amb una estatura d'1'65 metres quan va morir.

Els tres equips van treballar separadament per crear la reconstrucció dels seus models. Els nord-americans i francesos treballaren en models de cranis de plàstic i els egipcis ho van fer directament de les tomografies, on es podia distingir la diferent densitat entre la carn i l'os.

Els experts francesos i egipcis sabien que estaven reconstruint el faraó, però els nord-americans no foren informats de la identitat del crani i l'identificaren correctament com a caucàsic nord-africà, segons informà el consell. «Els resultats dels tres equips van ser idèntics o molt similars en la forma bàsica del rostre, la mida, la forma, la ubicació dels ulls i la proporció del crani», va comentar Hawass.

«La diferència bàsica va estar en la forma de la punta del nas i de les orelles», va afegir. Les versions francesa i dels Estats Units tenien nassos i mentons similars, encara que els egipcis tenien una diferència al nas i una mandíbula i mentó més ferms.

Les tomografies van ser fetes el passat 5 de gener a la Vall dels Reis, a Luxor, on la mòmia de Tutankamon va ser retirada breument de la seva tomba, per ser col·locada a un tomògraf portàtil. Les proves proporcionen una mirada sense precedents de la mòmia més famosa d'Egipte, però no resolen el misteri de la mort de Tutankamon, que va ser coronat als 9 anys. Tanmateix van poder descartar la coneguda teoria que Tutankamon, que va morir a mitjan de gener de l'any 1.343 a.c., havia estat assassinat d'un cop.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.