G.ALOMAR. Palma.
El far de Portopí, el tercer més antic del món en funcionament, després de la Torre d'Hèrcules a La Corunya i La Lanterna a Gènova, obrirà les seves portes al públic en grups organitzats, que podran admirar la seva magnífica exposició d'òptiques i elements vinculats a la senyalització marítima al llarg de la història.
La inauguració, anunciada per l'Autoritat Portuària de Balears per al pròxim dia 28, comptarà amb la presència d'antics farers i els seus familiars al costat de membres de la institució, com el seu exdirector i promotor de la iniciativa, Rafael Soler.
L'especialista en senyals marítims Javier Pérez de Arévalo, antic farer, ens va guiar en la nostra visita a aquest autèntic museu per dret propi que es divideix en dues plantes ubicades a l'edifici l'origen del qual es remunta al segle XIII amb afegits en el XV i el XVII i els interiors del qual allotgen cinc sales dedicades a la senyalització marítima a Balears, els sistemes òptics, les màquines de rotació, els combustibles, l'evolució tecnològica i els guardians del far.
Un plafó il·lumina les fotos dels 34 fars existents a Balears i la seva localització a la costa. La sala d'òptiques, de doble altura per allotjar els elements de vidre, impressiona per la seva perspectiva que permet d'observar des de diferents angles els fars més grans en funcionament durant el segle XIX a les illes, i que en l'exposició poden veure's en moviment sobre la seva base de mercuri. Els combustibles utilitzats al llarg del temps des de l'oli d'oliva al de parfina, el petroli, el gasogen i l'acetilè, se succeeixen fins a l'electricitat amb bombetes de fins a 3.000 wats.
Un món a part en el seu màgic recolliment lluminós que ha modelat al llarg de molts segles als seus moradors, segons la impressió de Pérez de Arévalo qui assegura que l'aurèola romàntica que es percep des de l'exterior es transforma a l'interior en una experiència dura i aïllada realitat, molt sovint condicionada als fenòmens meteorològics del dia a dia.