nubes dispersas
  • Màx: 16.84°
  • Mín: 12.25°
16°

«La Pasión de Cristo», de Mel Gibson, s'estrena a les pantalles mallorquines

Arriba carregada de polèmica per la brutalitat d'algunes escenes i pel seu antisemitisme

68072
Un dels fotogrames més coneguts de la pel·lícula de Gibson.

S.B./T.L.Palma.
Arriba envoltada de polèmica. La Pasión, el nou film de Mel Gibson, ja s'ha estrenat a tot l'Estat i a Mallorca es pot veure en un total de deu sales. La cinta ha estat prohibida en nombrosos països islàmics. Per la seva banda, dirigents religiosos de tot el món han criticat la «duresa extrema» amb la qual Gibson retrata el turment de Crist. Altres l'han elogiada amb profusió. El cas més extraordinari s'ha produït al Brasil, on un pastor de 48 anys va morir durant la projecció. Al final Joan Pau II ha aprovat el film.

Nombrosos representants de diferents religions de Mallorca i intel·lectuals presenciaren el film convidats pel Grup Serra. La cinta ha causat polèmica en el món sencer pel seu hiperrealisme -amb escenes explícites de tortures- i per diverses acusacions d'antisemitisme. L'«èxtasi» religiós col·lectiu s'ha desfermat amb el film. Desenes de líders religiosos n'han anunciat la inclusió de passatges en els seus sermons de Setmana Santa. Fins i tot alguns pertorbats han confessat crims ocults després de transformar-se davant la pantalla.

De moment, la pel·lícula ja ha generat més de 260 milions d'euros només a Nord-amèrica i ha propulsat el seu director al club dels realitzadors més pagats. Com està reaccionant el públic mallorquí davant d'aquesta recreació religiosa? Segons els convidats, el film s'ha de veure des de l'òptica del respecte cap a totes les creences, sense que això comporti la magnificació ni la culpabilització de cap religió en particular.

L'ambient era de gran expectació. El vicari general, Andreu Genovart parlava de manera animada amb Jaqueline Tobias, presidenta de l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel. No gaire enfora, el musulmà Khalil Mzouri comentava la quantitat d'hemoglobina que les imatges desprenien i la seva aroma de Hollywood. La secretària de la Sinagoga de Palma, Lynn Deumen afirmà que «el film està enfocat des de la historiagrafia cristiana: és una òptica, una visió, cosa que no significa que sigui la vertadera o l'única».

En general, tots els assistents quedaren impactats per les imatges i per la feina de l'actor Jim Caviezel, intèrpret principal. Un altre dels fets subratllats ahir és que la cinta s'ha rodat íntegrament en arameu i en llatí. Aquest interès extra també despertà curiositat.

Un dels punts més controvertits va ser l'anunciat antisemitisme del film. Segons Deume, «ha estat un revifar dels sentiments antisemites que tants de problemes ha duit a aquest món». El professor d'hebreu Benjamín Klein -que patí en la seva infantesa el turment dels camps de concentració- digue que «Jesús és el primer dels milions de jueus assassinats; la pel·lícula es antisemita, les caricatures són jueves».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.