MARIANA DÍAZ. Palma.
Els arqueòlegs tornaran a excavar el derelicte submergit en aigües de la cala de Sant Vicenç. La nova campanya començarà el pròxim estiu després de l'aturada de 2003, quan després de les passades eleccions autonòmiques la investigació va quedar suspesa per falta d'acord amb l'entitat privada que havia de col·laborar en el finançament. Joan Josep Mas, director insular de Patrimoni Històric del CIM, confirmà que la institució es farà càrrec del finançament total de la campanya.
A la cala de Sant Vicenç, a l'estiu de 2002, es va descobrir un vaixell grec del segle VI a C, així com restes de monedes del segle V a C, naus del segle I a C i restes d'una altra embarcació datada entre el XIX i el XX.
Els arqueòlegs mallorquins de l'equip creat llavors pel CIM van treballar amb els procedents del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, que van viatjar a Mallorca amb una embarcació, eThetis, destinada a aquest tipus de tasques. Per pagar l'ús de l'esmentat vaixell, el combustible i el personal, es compta ja amb una partida de 30.000 euros.
La campanya consistirà, a més de l'excavació pròpiament dita i el rescat del material submergit, a fer l'inventari, documentació, dibuixos i plans de les ceràmiques o altres restes, i la memòria de la campanya.
El derelicte de la cala de Sant Vicenç, com van explicar els directors del treball, Ferran Tarongí per Mallorca i Xavier Nieto per Catalunya, va aportar en la seva primera fase important documentació sobre l'Illa i el comerç a la Mediterrània amb el món grec. La nau del segle VI és, a més, una font d'informació sobre la indústria naval grega. Les seves fustes hi anaven lligades amb cordes, sense un sol clau.
Entre altres troballes destaquen una càrrega de ceràmica grega; àmfores per al transport de vi, tant gregues com púniques, un molí per moldre farina. Importantíssima va ser l'aparició de sis monedes d'or bizantines amb un bust de l'emperador Honori.