El cerquen per aquí i per allà, pertot arreu, però Saddam Hussein roman invisible per als experts en intel·ligència.
«Saddam és viu i és a l'Iraq. La seva captura és la nostra prioritat principal», exclamà dissabte l'administrador civil dels EUA a l'Iraq, Paul Bremer. Però afegí: «No tenim cap indici clar de si ell és al darrere dels atacs», en relació a la creixent resistència contra l'ocupació americana. «Allò que és important és capturar-lo o matar-lo per baixar el teló d'una vegada per totes sobre que Saddam i els seus assassins tornaran. Els seus dies han acabat a l'Iraq. I volem que això quedi molt clar».
Un funcionari de la intel·ligència dels EUA, que no va voler ser identificat, afirmà que «fins que no ens diguin el contrari, nosaltres operarem amb el supòsit que Saddam és viu i que es troba en alguna part d'Iraq».
Les forces dels EUA a l'Iraq han batejat Saddam amb el sobrenom d'«Elvis», un malnom sarcàstic per la quantitat de gent que ha dit haver vist l'estrella del rock des de la seva mort el 1977.
L'especulació principal sobre Saddam és que pot estar «amagat» però a la vista de tothom en una ciutat gran com Bagdad o Tikrit. També existeix la teoria, descartada per la majoria dels analistes, que l'exdictador podria ser a l'exili després d'un acord secret amb Washington, o que podria haver trobat refugi a Síria o a Iran.
Mustafa Alani, expert a l'Iraq de l'Institut Reial de Serveis Units de Londres, va dir que ni Iran ni Síria s'arriscarien a donar refugi a Saddam. Alani va afegir que la recompensa que plana sobre l'exdictador, que inclou un milió de dòlars ofert per l'actor dels Estats Units Bruce Willis per sobre dels 25 milions del govern de Estats Units, no estava funcionant en part perquè molts iraquians no creuen que aquests diners arribin a pagar-se realment. «La gent que l'amaga és lleial. És possible que només es tracti de tres o quatre famílies», explicà Alani. I afegí que «probablement aquells que l'amaguen tenen por de l'estigma de trair-lo per doblers».
Als carrers de Bagdad, molta gent creu que Saddam està amagat en alguna part del volàtil «triangle sunita», possiblement a Tikrit, on membres de tribus l'estarien protegint. «Estic cent per cent segur que és a Tikrit», digué Saad Shuwayl, un venedor ambulant de 26 anys. «La gent d'allà se l'estima». La majoria dels soldats dels Estats Units s'inclina per la teoria que s'amaga davant de la vista de tots i que, a diferència d'Osama bin Laden, Saddam podria canviar molt bé el seu aspecte exterior i confondre's amb la resta dels iraquians.
Molts de soldats americans opinen que l'estatura de Bin Laden sempre faria que el líder de la xarxa Al Qaeda destacàs entre una multitud, però que Saddam només necessitaria afaitar-se el bigot i vestir-se amb roba vella per perdre's entre la població.