algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
11°

El Govern no vol la biblioteca completa de Bartomeu March com a dret succesori

Prioritza els interessos d'Hisenda sobre Cultura i vol que l'impost es liquidi amb doblers

99374
Bartomeu March Servera, gran humanista i mecenes de l'art.

P. GIMÉNEZ.Palma.
El Govern de les Illes ingressarà al voltant de 12 milions d'euros (2.000 milions de pessetes) com a pagament dels drets de successió de l'herència de Bartomeu March Servera. Després d'anys de negociacions en què la família, acollint-se a la fórmula prevista per la Llei de patrimoni, volia liquidar una part d'aquests tributs amb fons de la biblioteca del mecenes, el Govern ha decidit que no vol el fons bibliogràfic complet i que l'impost successori es pagarà en import líquid.

D'aquesta manera prevalen els criteris de la Conselleria d'Hisenda, que havia de decidir la forma de liquidació dels tributs, sobre els de Cultura, que considerava l'elecció de béns culturals d'interès per a la Comunitat. No obstant això, l'Executiu tirarà endavant l'opció que preveia la possibilitat d'incorporar al patrimoni balear una part del fons bibliogràfic de Bartomeu March, tal com s'havia considerat en l'inici de les negociacions per a la transmissió de l'herència del financer i humanista, que s'han duit a terme els darrers anys.

Al marge d'això, i segons ha pogut saver aquest diari, l'Administració autonòmica va rebutjar adquirir un oli de Goya que apareixia relacionat amb la herència de Bartomeu March. Els familiars oferiren el quadre -catalogat com a Bé d'Interès Patrimonial- com a obligació davant del dret de retracte, i després que el Govern i el Consell de Mallorca renunciassin a comprar-lo, els March Cencillo n'han disposat la venda per valor de 18 milions d'euros.

Els hereus de Bartomeu March, que va morir el juny del 1998, havien de pagar pels drets de successió de l'herència un total de 12 milions d'euros a la Comunitat Autònoma. Seguint els mateixos criteris que amb els hereus de Miró, es considerava la possibilitat de liquidar entre el 30 i el 40 per cent de l'impost amb obres d'art -en aquest cas l'expedient sols recull fons bibliogràfics-, i la resta en doblers.

La família March Cencillo havia ofert el fons privat del col·leccionista, dipositat al palau familiar de Madrid, com a pagament dels imposts pels drets de successió i, si bé les negociacions avançaven, el Govern dictà criteri i finalment prengué aquesta resolució.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.