algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 19°
26°

Els XXII premis Príncep d'Astúries superen el llistó més internacional

Lliurats els guardons amb una ovació per a Allen, Miller, Said i Barenboim

Organitzadors, mitjans de comunicació i el públic en general tenien clar que aquesta 22a edició dels premis Príncep d'Astúries és la convocatòria en què els guardonats han arribat a un major nivell de prestigi i de talent. El cinema, el teatre, el futbol, la ciència i la tecnologia tenien ahir sobre l'escenari del centenari teatre Campoamor d'Oviedo alguns dels més reconeguts representants.

Una altra de les caràcterístiques d'aquests guardons és la seva internacionalització o, en altres paraules, la seva universalitat. L'experimentat públic va optar per una solució mixta i distingí amb les seves ovacions l'esforç a favor de la pau representat per Daniel Barenboim i Edward Said, la simpàtica genialitat de Woody Allen, la intel·ligència d'Arthur Miller i la presència del mític futbol brasiler; sense oblidar els pares d'internet, Lawrence Roberts, Khan, Cerf i Berners-Lee; el sociòleg britànic Anthony Giddens, artífex de la tercera via britànica; el Comitè Científic per la Investigació a l'Antàrtida, i l'assagista alemany Hans Magnus Enzensberger.

El director, guionista i actor dels Estats Units Woody Allen, l'únic que no va fer la reverència tradicional davant d'un membre de la família reial espanyola, improvisà un discurs d'agraïment en el qual acabà reclamant «intel·ligència i maduressa» per a l'art que representa. Atorgant el premi de les Arts al director de Manhattan al teatre Campoamor d'Oviedo, el jurat de la Fundació Príncep d'Astúries va reconèixer el seu «talent creador» i la seva «irònica sensibilitat», i el va qualificar de «pont entre la cinematografia dels Estats Units i la d'Europa».

Miller, premi de les Lletres, va evocar en el seu agraïment els seus records de la Guerra Civil espanyola, que «per a molts de nosaltres va ser un ritu d'iniciació al segle XX, probablement el pitjor de la història».

En la concessió del premi de la Concòrdia per la seva «generosa tasca» a favor de la pau a l'Orient Mitjà, concedit conjuntament a l'escriptor palestí Edward Said i al director d'orquestra argentinoisraelià Daniel Barenboim, el jurat va destacar que aquests artistes han establert una relació que «els ha duit a cercar alternatives per a la pau, la convivència i la concòrdia a través de la cultura».

Els Estats Units foren el país amb un major nombre de ciutadans premiats, si bé els perfeccionistes hi notaren a faltar la presència d'alguna dona.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.