algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.91°

Els Nobel d'Economia i de Química guardonen la innovació científica

Els primers «trenquen la visió clàssica» i els segons són «pioners en proteòmica»

L'Acadèmia Reial de Ciències de Suècia atorgà ahir els premis Nobel d'Economia i de Química a Daniel Kahneman i Vernon L. Smith i a John B. Fenn, Koichi Tanaka i Kurt Würthrich, respectivament. Respecte del premi de Ciències Econòmiques del Banc Nacional de Suècia (Riksbank) en homenatge a Alfred Nobel, es destaca de Kahneman, primer dels guardonats, el fet d'«haver introduït en les ciències econòmiques els fruits de les investigacions en psicologia», mentre que a Smith se li reconeix «haver establert els experiments en laboratori com un instrument de l'anàlisi econòmica empírica, especialment en l'estudi dels mecanismes del mercat alternatiu».

Ambdós economistes es dividiran un premi d'1'10 milions d'euros. Les contribucions principals de Daniel Kahneman es refereixen a la presa de decisions en situacions d'incertesa, per mostrar com les determinacions dels individus poden de manera sistemàtica decantar-se de les prediccions de la teoria econòmica tradicional. El seu treball ha inspirat una nova generació d'investigadors en economia i finances, com també Vernon Smith, que ha fixat les bases d'un nou àmbit d'investigació: l'economia experimental, norma per a qualsevol experiència fiable de laboratori.

Quant al premi Nobel de Química 2002 del nord-americà John B. Fenn i del japonès Koichi Tanaka, es reconeix «el desenvolupament de mètodes per a la identificació i l'anàlisi estructurals de les macromolècules biològiques», mentre que del suís Kurt Wuethrich es guardona «el seu desenvolupament d'espectroscopi de ressonàncies magnètiques i nuclears per determinar l'estructura tridimensional de macromolècules biològiques en solució».

Segons l'Acadèmia sueca, els treballs dels guardonats han permès una anàlisi detallada de les proteïnes, la qual cosa ajuda també a comprendre millor els processos de la vida. L'Acadèmia subratlla que aquests mètodes han revolucionat, entre altres aspectes, el desenvolupament de medicaments nous. També se n'esperen més aplicacions en altres camps de la ciència com ara el control alimentari i la detecció precoç de càncer de mama i de pròstata.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.