nubes dispersas
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 7.49°

Tres investigadors de l'espai comparteixen el Nobel de Física

Tres investigadors de l'espai, els nord"americans Raymond Davis Jr. i Riccardo Giacconi i el japonès Masatoshi Koshiba foren guardonats ahir a Estocolm amb el premi Nobel de Física pels seus treballs en la detecció de neutrins i el descobriment de les fonts dels raigs X a l'Univers. L'Acadèmia Sueca de les Ciències anuncià la concessió del premi als tres investigadors i va justificar la seva decisió pels «treballs pioners en l'àmbit de l'astrofísica» que aquests han duit a terme. Davis Jr. i Koshiba van ser guardonats pels experiments en els quals van aconseguir detectar la presència de neutrins, que sorgeixen com resultat de la transformació de l'hidrogen a l'heli, reacció que suposa la font d'energia del sol.

Anteriors investigadors tenien problemes per poder demostrar l'existència dels neutrins. Els experiments del professor de la Universitat de Pennsylvania Davis Jr. i, posteriorment, de l'investigador de la Universitat de Tòquio, Koshiba, van servir per provar aquesta teoria i capturar alguns d'aquests neutrins.

L'Acadèmia Sueca va decidir que ambdós compartissin el premi amb Riccardo Giacconi, per «el descobriment de fonts còsmiques de raigs X». Giacconi fou l'investigador que va establir els principis per a la construcció d'un telescopi que detectàs els raigs X procedents de l'espai i, va dur a terme experiments amb coets per demostrar la presència d'aquesta radiació a l'Univers.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.