cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

El baldaquí de Gaudí es conserva «miraculosament» i s'ha de restaurar

Ahir es presentà a la Seu la festa de la Dedicació i la memòria del darrer any

77068
La rèplica del «rimmonim» i l'arqueta islàmica restaurada. Fots: P.B.

«Miraculosament». Així s'ha conservat la maqueta del baldaquí que Gaudí va dissenyar per a la Seu. Després de gairebé cent anys de provisionalitat penjat damunt l'altar major, quatre experts n'han diagnosticat «amenaça de degradació» i han recomanat mesures per preservar-lo. Aquesta va ser una de les informacions ofertes ahir pel Capítol amb motiu de la festa de la Dedicació, que se celebra diumenge. També es va presentar la memòria d'activitats 2001-2002, la restauració d'una arqueta islàmica de vori i una reproducció en plata del rimmonim del Museu Capitular.

Jordi Bonet, arquitecte de la Sagrada Família; Josep Maria Botey, arquitecte de la catedral de Barcelona; Lluís Gueilburg, director del Centre d'Estudis Gaudinians; i Giralt Miracle, comissari de l'Any Gaudí, analitzaren el baldaquí a Palma durant la celebració de les IX Jornades Gaudinianes. Arribaren a la conclusió que «l'amenaça de degradació és forta».

Descartada la idea d'una reconstrucció de la maqueta original, proposen la restauració d'alguns dels seus elements; la realització d'un reportatge fotogràfic exhaustiu per si hi ha cap contratemps i la instal·lació d'enllumenat per fibra òptica. Només a l'espera que es convoqui un concurs, el Pla de catedrals es farà càrrec de restaurar el retaule del Corpus Christi. N'hi ha sis més que necessiten passar pel taller.

El projecte de rehabilitació de les nou campanes medievals i gòtiques, que recobraran el so tradicional, espera un patrocini que té «bones perspectives». Així mateix, la rèplica del rimmonim, peça de la litúrgia jueva que va arribar a la Seu des de Sicília en el segle XV, en permetrà el préstec per a exposicions.

Orgues històrics
Demà comença la XXVI Setmana dels Orgues Històrics de Mallorca, que enguany coincideix amb el 200è aniversari del naixement del músic i compositor Miquel Tortell (1802-1868). Diverses esglésies de Mallorca que tenen orgues històrics n'acolliran concerts. La Setmana s'iniciarà demà a les 20.00 hores a la parròquia de sa Pobla amb el concert que oferirà l'organista alemany Hans-Dieter Möller.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.