algo de nubes
  • Màx: 16.3°
  • Mín: 7.61°
16°

El Regne de Mallorca reivindica el seu pes

El pati de La Misericòrdia acull l'exposició «Entre poc i massa sa mesura passa», amb motiu de la Diada

Gairebé tots els pesos i mesures propis de Mallorca són reflectits a la capella de La Misericòrdia, de Palma. L'exposició Entre poc i massa sa mesura passa ha estat promoguda pel Centre Cultural de Campos, que la inaugurà en el marc de les festes patronals de la vila del Migjorn (a l'agost), i ara l'ha traslladada a Ciutat amb motiu de la Diada. A La Misericòrdia romandrà oberta al públic deu dies. El Consell de Mallorca patrocina aquesta mostra divulgativa sobre el sistema de mesures mallorquí abans del sistema mètric decimal. No és la primera exhibició etnològica que realitza el centre cultural, que en aquest cas editarà un catàleg didàctic i explicatiu, amb textos de professors de la UIB i del filòleg Joan Veny i Clar, entre d'altres coneixedors.

Paraules com unça, lliura, almud, somada, barcella, garbes, gerra, quarterada, hort, gruix d'emperador o tresperdós, submergeixen el visitant en un regne amb personalitat i diversitat. Així mateix, es recreen una secció d'era i una botiga del segle XIX, amb les seves aromes tan encisadores. A la inauguració, la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, subratllà que amb aquesta exposició «queden clares moltes coses respecte de la nostra història i tradicions. Felicitats als organitzadors, formau un gran equip». Una vegada acabats els parlaments, Miquel Ballester, comissari, entregà una col·lecció de pesos de balança a la presidenta.

«Històricament, sembla que la conquesta catalana de 1229 va donar origen al sistema mallorquí de mesures, però també algunes foren aportades per la cultura àrab. Durant la segona meitat del segle XIX, el sistema de mesures mallorquí va perdre vigència oficial quan s'imposà el sistema mètric decimal», informà la presidenta del centre, Fàtima Lladó, que també agraí la col·laboració de nombrosos particulars.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.