muy nuboso
  • Màx: 26°
  • Mín: 23°
24°

Tres rutes posen a l'abast la riquesa de la prehistòria mallorquina

Els jaciments, de fàcil accés i senyalitzats, recorren el Nord, el Pla i el Llevant

La riquesa arqueològica de Mallorca es posa a l'abast dels excursionistes a través de tres itineraris que recorren les comarques del Nord, el Llevant i el Migjorn. Les tres rutes han estat dissenyades per l'arqueòleg del Consell, Biel Pons, i es poden recórrer amb explicacions detallades gràcies a un full editat per l'esmentada administració. Tots els jaciments estan senyalitzats des de la carretera i són de fàcil accés a peu.

L'itinerari pel Nord comença a Pollença, on, a l'antic convent dels dominics, es poden visitar les sales dedicades a la cova pretalaiòtica de Can Martorellet, del 1624 abans de la nostra era. D'aquí se suggereix partir en direcció cap a la cala Sant Vicenç. Poc abans d'arribar-hi hi ha el conjunt de coves pretalaiòtiques de l'Alzineret i, acte seguit, en direcció a Alcúdia, la ciutat romana de Pollentia. Les seves troballes es conserven a l'antic edifici de l'hospital de la ciutat d'Alcúdia. La següent aturada es fa a Son Bauló, on hi ha un sepulcre megalític. A Can Picafort trobem l'illot dels Porros i, a tocar la mar, la necropoli de Son Real, un dels conjunts funeraris més espectaculars de la prehistòria. Abans d'acabar la ruta al poblat de ses Païsses d'Artà, s'ofereix una visita al talaiot de la Cova de sa Nineta, a Son Serra.

L'itinerari pel Llevant comença a l'extrem sud de l'Illa, a ses Salines. Molt a prop de la vila trobem el poblat talaiòtic dels Antigors, amb cinc talaiots. El següent lloc senyalitzat és el poblat navetiforme dels Closos de Can Gaià, devora Portocolom, per continuar per la carretera de Cales de Mallorca fins arribar al poblat de s'Hospitalet, que tingué una llarga presència humana. A s'Illot, enmig de la localitat, hi ha dos talaiots i, un quilòmetre al nord d'aquests dos talaiots, en trobem un altre anomenat de Na Pol, que segurament delimitava l'àrea d'ús d'aquest poblat. El següent punt a visitar és el poblat del Claper des Gegant, a Son Servera, en direcció Canyamel, que encara no ha estat excavat. Si s'arriba a Capdepera es pot visitar el castell i la torre de Miquel Nunís.

L'última ruta proposada va pel Pla i s'hi inclouen visites a la basílica paleocristiana de Son Peretó, a la carretera de Sant Llorenç a Manacor, i a la Torre dels Enagistes, a la carretera de Cales de Mallorca. Seguint en direcció a Porreres des de Felanitx hi ha Son Mesquidassa i el poblat del Pou Celat, que conserva part de l'estructura murària i un talaiot. A Montuïri es localitza el Molí d'en Fraret, que allotja el museu de Son Fornés, i a Llubí el poblat dels Racons. El recorregut acaba a Sencelles, on es visita el santuari de Son Corró i el talaiot de Son Fred.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.