algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Els Cossiers de Montuïri fan el primer ball estrenant dimoni

Els dansaires varen recórrer el poble per recollir les joies

Els Cossiers de Montuïri feren ahir horabaixa la primera de les actuacions amb motiu de les festes patronals en honor a Sant Bartomeu. Ahir, com de costum, ballaren vestits amb roba de carrer: camisa blanca, calçons negres i un mocador vermell o de colors amb la mà. La novetat d'aquest any es la renovació de la persona que actua com a dimoni. De fet, el darrer dimoni, Juanjo López, fou homenatjat per part de l'Ajuntament amb l'objecte d'agrair el temps que ha representat aquest personatge tan festiu al poble.

El dimoni, anomenat Banya Verda pels montuïrers, serà representat enguany per en Joan Mesquida Llinàs. És una peça fonamental en el ball dels Cossiers perquè representa el mal, i cada cop que acaba un ball és derrotat per la dama dels Cossiers. El primer ball se celebra damunt el cadafal de l'Ajuntament i després els Cossiers i el dimoni recorreguren els carrers del poble amb els joves que corrien darrera d'ell, cridant «banya verda».

Els xeremiers són també imprescindibles en aquesta festa tan popular, ja que són els encarregats de sonar els balls dels Cossiers i els acompanyen per tot. Una vegada efectuat el recorregut pels carrers del poble, va tenir lloc a l'església parroquial la missa de la Verge Assumpta, i després el pregó de festes a càrrec d'Onofre Arbona Miralles, director de la revista Bona Pau, que enguany ha complert el 50è aniversari, i actiu col·laborador de Diari de Balears.

Els Cossiers no duien la vestimenta tradicional ja que el 15 d'agost els dansaires recorren el poble per anar a recollir les joies. Ara les properes actuacions dels Cossiers seran els dies 23 i 24 d'agost en què ja es posen la vestimenta tradicional. Aquestes festes són molt participades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.