algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

La secretària d'Estat Bárbara Labuda participà al Festival Chopin

«Un dels principals problemes dels joves polonesos són les drogues»

MIQUEL JUNCOSA. Palma.
Bárbara Labuda és ministra de la Secretaria d'Estat de la Cancelleria del president de la República de Polònia, càrrec equivalent al de ministre de la Presidència a Espanya, encara que també és responsable de la política cultural del seu Govern i concentra la direcció dels principals programes de protecció social, concretament la lluita contra la violència familiar i el programa antidrogues. Labuda s'ha desplaçat per poc més d'un dia a Mallorca per lliurar una carta d'agraïment a l'Associació del Festival Chopin 2002, acte que es féu ahir en el transcurs del concert celebrat a la Cartoixa de Valldemossa.

"Quins són els principals problemes del vostre país?
"Un dels principals problemes per a la gent jove són les drogues. Quan vaig entrar al Govern fa set anys estava a favor de lleis més liberals sobre el tema, però amb els anys he canviat d'opinió i ara estic a favor d'actituds més restrictives. Aquest problema ha crescut a Polònia des que va acabar l'etapa comunista. M'ocup del programa antidroga per a joves i puc dir que els índexs de persones drogodependents ha baixat gràcies a ell. Es basa en iniciatives d'informació, de prevenció en col·legis i altres actuacions estrictes en centres tancats per a drogoaddictes.

"El problema de la violència familiar és greu a l'Estat espanyol. I a Polònia?
"És greu especialment la violència en famílies, per la qual cosa tenim un programa contra la violència, encara que haurem d'esperar uns anys per veure si té efectes. Aquests problemes es perceben a Polònia només des de fa dotze anys, des que van treure la censura política. Abans no se'n parlava, era com si no existissin.

"Creieu que els problemes sortiren a la llum amb la caiguda del comunisme o s'han accentuat des d'aleshores?
"No. Els problemes existien, però eren desconeguts, la gent no sabia res. En el cas de les drogues va augmentar quan es van obrir les fronteres als països limítrofs.

"Canviant de tema, com valorau les relacions entre els Governs d'Espanya i de Polònia?
"Són molt bones a nivell polític. Existeix una gran amistat entre el president de Polònia i el rei Joan Carles, així com entre l'esposa del president i la reina Sofia, que ens ha visitat moltes vegades. De fet, el nostre president va llançar un gran programa per a al·lots que han sofert violència, Arcoiris, i ha generat un gran interès a la reina Sofia.

"Quants polonesos visiten les Balears anualment?
"A l'Estat espanyol vénen al voltant de mig milió de polonesos cada l'any. A les Balears, uns 20.000. Gasten unes 10.000 pessetes per persona en excursions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.