algo de nubes
  • Màx: 18.8°
  • Mín: 8.69°
18°

El llegat de Bartomeu Ordinas surt a llum

L'Arxiu del So del Consell mostra les imatges captades pel fotògraf amateur entre els anys 30 i 50

Gairebé dedicà tota una vida a experimentar, estudiar i investigar la fotografia. Bartomeu Ordinas (1907-1981) no es conformava de retratar allò que veia. Havia d'anar més enllà, analitzar les fórmules químiques i transmetre als altres els coneixements de l'art fotogràfic. De mica en mica va anar acumulant tot un valuós material que ara es pot veure a l'Arxiu del So i la Imatge gràcies a la cessió que ha fet la família Ordinas al Consell de Mallorca.

El centre de la Misericòrdia acull la mostra Bartomeu Ordinas. Una actitud davant la càmera, integrada per 56 fotografies, 41 de les quals han estat seleccionades entre els 800 negatius en plaques de vidre del llegat d'Ordinas. Les imatges estan preses entre els anys trenta fins als 50 i es poden veure des d'escenes militars, escenes familiars, socials fins a paissatges. A més s'hi ha afegit una breu mostra de les fotografies dels seus fills, Ricard i Teresa Ordinas i del nét del fotògraf, Joan Bennàssar.

«El meu pare va néixer a Palma el 1907. Molt prest es va aficionar a la fotografia. En ella cercava l'art i la bellesa. L'entenia com una ciència. L'any 1922 va ingressar a l'Acadèmia Militar d'Artilleria de Segòvia. El 1938 va estar destinat a Pamplona i als Pirineus. El 1965 tornà a Palma i la seva dedicació a la fotografia va ser plena. Es va especialitzar en contrallums. S'obstinà a realitzar el contrallum perfecte i el va aconseguir. Amb el sol darrere el rostre no havia de quedar fosc, digué Maria Pau Ordinas.

Amb aquesta exposició el que se cerca és «divulgar les col·leccions privades de fotògrafs que sense ser professionals tenen el seu interès tant divulgador com de caire artístic», manifestà la consellera de Cultura, Maria Antònia Vadell, en la presentació de la mostra. La família Ordinas ha cedit els drets sobre les fotografies. No són les originals sinó que són còpies. «És molt interessant veure escenes dels anys 30 que no són habituals, com les desfilades militars», afegia Vadell.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.