algo de nubes
  • Màx: 16.94°
  • Mín: 7.61°
16°

La Fundació la Caixa mostra l'atracció de l'escriptor Josep Pla per les Illes

L'exposició il·lustra amb documents i fotografies la relació del literat amb les Balears

33130
Una de les imatges de Josep Pla el 1940 a can Rosa de Fornells.

La Fundació la Caixa de Palma acull, a partir d'avui i fins el 12 de maig, Josep Pla: «...sóc un illòman», que a través de diferents documents mostra la relació amb les Balears d'un dels escriptors més intensos i extensos de la història de la literatura catalana. El delegat general de la Caixa a les Balears, Josep Francesc Conrado de Villalonga, presentà, amb Anna Aguiló, comissària de la mostra, i Jaume Martorell, director de la Fundació, aquesta exposició, que revisa, partint d'una cita de Les Illes, un dels nombrosos llibres de viatges de Pla, la vida i obra d'aquest escriptor amb el rerefons de les Balears.

Dividida en cinc àmbits, l'exposició s'inicia amb un recorregut per les diferents etapes de la vida de Pla, des de la seva formació fins als seus darrers anys. Cada una d'aquestes etapes, explica Aguiló, està il·lustrada «amb una imatge i una cita repressentatives». La primera part es completa amb fragments d'una entrevista que Soler Serrano féu a l'escriptor el 1976. El segon dels apartats recull els motius que impulsaren Pla a venir a Mallorca el 1920, convidat per Joan Estelrich perquè col·laboràs amb el diari El Dia. Aquí es poden veure alguns dels exemplars del rotatiu, entre els quals el que conté el polèmic article ¿Se abandona Marrue- cos?.

El tercer dels àmbits mostra la relació personal que Pla mantingué amb alguns personatges illencs i que esdevingueren Homenots, com ara Francesc de Borja Moll, Isidor Macabich o Joan Alcover, entre d'altres. En aquest sentit, la comissària afirma que «Pla no descriu la societat mallorquina, sinó les persones individuals que conegué, a més dels elements del paisatge que l'impactaren».

Els dos darrers apartats serveixen per il·lustrar com era la societat illenca amb la qual Pla es va trobar a través de dos vídeos de l'Arxiu del So i de la Imatge del CIM i la seva impressió final. La mostra es completa amb les conferències de Baltasar Porcel, el 13 de març; Valentí Puig, el 9 d'abril; Luis Racionero, el 16 d'abril, i Pere Rosselló, el 7 de maig, sobre la figura de Josep Pla.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.