nubes dispersas
  • Màx: 12.3°
  • Mín: 7.77°
12°

Mig centenar de projectes opten al centre d'interpretació de Bellpuig

El jurat decidirà el guanyador del concurs dijous que ve a Artà

Fins a 53 projectes s'han presentat al concurs convocat per la conselleria de Cultura del Consell per a la intervenció de l'antic monestir de Bellpuig (Artà). Com es sap, en ell es projecta construir un centre d'interpretació i documentació sobre el repoblament a Mallorca. El projecte guanyador es decidirà entre dijous i divendres d'aquesta setmana que comença per un jurat en el que a més d'arquitectes de prestigi hi pren part l'artista Miquel Barceló.

Entre els arquitectes que integren el jurat destaquen noms com Javier Frechilla, Rafael Aranda o Alberto Nogueral. També hi serà present el cap de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona, Antoni González i un representant de la família Truyols Rovira que donà aquest espai al poble. La convocatòria, a nivell de la Unió Europea, ha obtingut una resposta que sobrepassa les expectatives previstes.

El projecte d'intervenció afectarà tot el conjunt a excepció de l'església, que es deixa al marge. D'altra banda, d'aquí a un mes es donaran a conèixer els resultats del treball arqueològic i d'investigació dut a terme a aquest indret. L'arqueòloga Elena Inglada, explicà que les conclusions permetran traçar una idea clara de com era el conjunt arquitectònic i la vida que en ell s'hi feia.

A Bellpuig, els monjos premostratenses fundaren un monestir poc després de la conquesta catalana. L'any 1238 decidiren construir un priorat i l'any quaranta la comunitat decidí, amb el Bisbe de Mallorca, que ella s'ocuparia de la vida religiosa del municipi. A hores d'ara del santuari es conserven algunes estructures i un cementiri "que sortiren a la llum després de les campanyes d'excavació", i una ermita de repoblament. Aquesta construcció, de nau única i planta rectangular, construïda segons el gòtic primitiu, ja ha estat restaurada.

És en aquest terreny, d'aproximadament una quarterada, on es farà el centre de documentació i d'investigació objecte del concurs. Per a la redacció dels projectes, els arquitectes han hagut de manejar documentació sobre Bellpuig de tipus històric i arqueològic, a més del pla d'usos que contempla la iniciativa que es projecta. El treball guanyador s'endurà cinc milions de pessetes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.