algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

El Capítol introdueix esmenes al projecte de Barceló per a la catedral

El retaule neoclàssic de la capella serà traslladat a la parròquia de sant Magí

El Capítol catedralici i els seus assessors artístics han introduït algunes esmenes o observacions a considerar en el projecte d'intervenció de Barceló a la capella de sant Pere de la Seu. Un exhaustiu informe elaborat pel delegat diocesà de Patrimoni Cultural, Pere Joan Llabrés, i donat a conèixer pel degà Joan Bestard, recull els detalls definitius de la recreació actualitzada decidida per a la capella. Com ja s'avançà, aquesta se centra en la multiplicació dels pans i dels peixos. Sota el títol de Pa per a la vida del món, la distribució de la composició escultòrica serà la següent: mitja part frontal i la part dreta de la paret de la capella seran decorades amb pans, sencers i llescats. A la part baixa hi haurà sis gerres de vi que fan referència al miracle de Canà i completen la simbologia eucarística. Al fons, escorat cap a la dreta, apareix la figura del Ressuscitat mostrant les nafres, per indicar que és el Senyor que ara multiplica i reparteix el pa de la vida a tot el món. Al voltant de la figura del Crist s'inicia una sèrie de peixos que van cobrint la resta de la terra cuita frontal i de la paret esquerra.

Les observacions fetes a l'actuació se centren en la disminució de la grandària dels peixos del fons del relleu perquè semblen, segons la maqueta presentada, «massa desproporcionats». S'hi afegeix que també han de ser de proporcions «més reduïdes» el caramull de pans de la paret frontal, observant-se que «no han de tenir cap aparença de monument megalític». Aquesta primera consideració es féu, segons l'informe, amb la intencionalitat que el Crist ressuscitat domini el fons de la capella i aparegui «victoriós». La segona observació a destacar fa referència a unes petxines de cada costat. A l'informe es considera que han de ser «ben similars entre elles, quant a la forma i volum, seguint l'arquitectura». Així mateix s'afegeix la necessitat que la terra cuita s'integri «més dolçament a la paret, especialment a la part alta, que anirà aprimant-se per aferrar-se al mur».

Com a complementació al projecte també s'apunta la conveniència que un peix ressaltat porti les lletres gregues IXZIS, que la tradició cristiana relaciona amb el nom de Jesucrist Fill de Déu Salvador, i que a la part dreta, entre els pans, s'hi llegeixi el títol de la recreació artística Pa per a la vida del món. Prop de la figura de Jesucrist es col·locarà el sagrari. Seguint la narració de Joan 6'13, el sagrari tindrà forma de cistella o de cove, de material noble i que destaqui dins el conjunt. Pel que fa als vitralls, s'especifica que «són els que han d'acolorir la terra cuita i es mirarà de no triar uns colors massa foscs per als peixos». Per escometre la intervenció tot un seguit de peces seran retirades de la capella, entre elles el retaule neoclàssic, que serà traslladat a la parròquia de sant Magí i que serà instal·lat a la part esquerra del creuer. Les escultures de l'Adrià, sant Joan Baptista i sant Bru, entre d'altres peces, com ara el sepulcre del bisbe Bernat Cotoner, seran recol·locades a la mateixa Seu. La reixa que ara tanca la capella podria substituir la de la capella de sant Bernat i aquesta seria traslladada a alguna església de Mallorca.

Entre els elements nous que s'incorporaran a la capella per a la celebració eucarística destaquen un altar de pedra mallorquina, un ambó de pedra com l'altar que durà escrites les parales ben visibles de Senyor, vós teniu la paraula de vida eterna i, a davall, el símbol de les claus de sant Pere. Aquestes paraules són el final del capítol sisè de Joan i mantindran en la capella la titularitat del capdavanter en la professió de la fe. La seu presidencial serà fixa i estarà relacionada amb la figura del ressuscitat, a la paret frontal. El cadirat del cor ferial serà col·locat a cada banda, per davall de la terra cuita. En total s'hi posaran unes setze cadires.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.