algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Afirmen que l'univers ja ha frenat el seu procés expansiu

Un nou estudi, que publica aquesta setmana la darrera edició de la revista especialitzada Nature, confirma que existeix una constant cosmològica i que l'univers ja ha frenat el seu procés d'expansió iniciat amb l'anomenat big bang. Basant-se en mesuraments de l'isòtop d'heli 3He+, present a la Via Làctia, investigadors de la Universitat de Boston (Estats Units) han pogut determinar una nova estimació per al límit màxim d'abundància de l'isòtop relativa a l'hidrogen a l'univers naixent, produïda per l'exposició del big bang.

La densitat dels barions a l'univers es pot estimar a partir d'aquestes noves mesures, ja que tan sols comprenen un 4 per cent del total necessari per «tancar l'univers». És a dir, perquè aquest no s'expandeixi de manera indefinida.

Els barions més comuns són els neutrons i els protons de la matèria que resulta quotidiana als nostres ulls. Les evidències obtingudes en l'estudi esmentat, basades principalment en variacions d'ones còsmiques, indiquen que el nostre univers ja està arribant a la fi del procés de tancament. La resta de la densitat de tancament sembla que procedeix, segons afirmen els investigadors, d'una misteriosa matèria obscura i de l'efecte d'una constant cosmològica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.