algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

L'essència artesana de les juguetes dels germans Clar, al centre cívic Son Macià

Les millors peces de la col·lecció podran ser contemplades fins dimarts que ve

L'especialització en un sol material, la fusta; en una única activitat professional, constructors de juguetes; la participació en totes les fases del procés de fabricació d'una determinada peça; des de muntar-la fins a pintar-la, tenyir-la o decorar-la; la importància de la feina manual, la unicitat, així com el sentit d'utilitat de l'objecte; són les característiques constants a l'obra dels germans Clar.

Aquesta conjunció d'elements defineixen l'essència de la col·lecció de juguetes dels germans Clar, màxims exponents de la indústria de la jugueteria mallorquina que gaudí de la seva màxima esplendor en el període dels anys quaranta fins als seixanta. Algunes d'aquestes peces úniques romandran exposades al centre cívic de Son Macià, en el municipi de Manacor, fins el proper dia 15 d'agost.

Totes les juguetes dissenyades pels artesans Clar, que implantaren la seva fàbrica de somnis per a infants a Alaró, són un fidel reflex dels objectes reals i de fet, reprodueixen la moda d'aquella època d'auge econòmic. Sovint s'ha parlat del realisme que caracteritza aquestes peces artesanals. Jaume i Pau Clar s'inspiraren en la publicitat de l'època, les mercaderies que s'exposaven a les fires europees i els objectes quotidians.

Els carros de fusta, sense dubte les juguetes més representatives de la indústria dels Clar, són una reproducció dels de veritat. El sistema de fabricació de les rodes era el mateix que empraven els fabricants de camions d'aquell moment. Les rodes es manufacturaven a partir d'un llistó vinclat com a llàntia. Els germans Clar utilitzaven motlles de fusta rodons per procedir al buidatge de la peça. El resultat era una còpia reduïda de la realitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.