algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

Els descobridors de la sida, Robert Gallo i Luc Montagnier, nous Príncep d'Astúries

Els científics han estat distingits amb el guardó en l'apartat d'Investigació Científica

Els científics Luc Montagnier i Robert Gallo descobridors del virus de la sida foren guardonats ahir a Oviedo amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2000. A l'acta del jurat, aprovada per unanimitat i feta pública pel seu president, el bioquímic Julio Rodríguez Villanueva, es destaca que els dos científics desenvoluparen les proves de laboratori necessàries per al diagnòstic del virus de la sida i el control dels productes hemàtics.

Aquests descobriments, a juidici del jurat, tenen «gran repercussió» en el control de l'epidèmia, que afecta més de 50 milions de persones en amples zones geogràfiques en les quals s'està alterant substancialment la seva demografia i economia.El professor Luc Montagnier va ser el qui va aconseguir descriure el primer virus de la sida, el denominat LAV, que finalment es va admetre com el primer VIH-1, després es va descriure com VIH-2, i ha contribuït de manera important al coneixement de la mort cedular programada o apoptosi.

Sobre Robert Gallo, el jurat assenyala en l'acta que, en la seva recerca dels agents causants de les leucèmies en l'espècie humana, va concebre i desenvolupà en el laboratori les metodologies que feren possible el descobriment dels primers retrovirus humans, l'HTLV-1 i l'HTLV-2, agents de determinats tipus de leucèmia. Robert Gallo és director de l'Institut de Virologia Humana de la Universitat de Maryland, als Estats Units, mentre que Luc Montagnier és el presidente de la Fundació Mundial per a la Investigació de la Sida.

Gallo i Montagnier havien arribat a les darreres votacions del jurat juntament amb els cardiòlegs catalans Pedro, José i Ramón Brugada, i l'equip d'investigadors britànics del Roslin Institute que clonaren l'ovella «Dolly», entre un total de 48 candidatures de 16 països. La voluntat d'internacionalització del Premi expressada ahir per la majoria dels membres del jurat s'ha vist reflectida en aquest guardó en ser el primer cop que s'atorga a científics no espanyols o iberoamericans.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.