algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
25°

La meteorologia balear va celebrar ahir a Sóller la seva Diada Mundial

Catalina Cirer presidí l'acte i l'homenatge als col·laboradors

Ahir dematí el Convent de Sóller va ser la seu de la Diada Meteorològica Mundial, que enguany ha coincidit amb la celebració del primer mig segle d'història de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) i també amb els cinquanta anys d'observacions del temps fetes, precisament, des del Convent de Sóller, on s'instal·là un petit observatori el febrer de l'any 1950 que encara funciona.

L'acte gaudí de la presència de la delegada del Govern, Catalina Cirer, i també de les autoritats amfitriones: el batle de Sóller, Joan Arbona; el regidor de Medi Ambient, Onofre Bisbal, i el de Cultura, Guillem Bernat.

Al començament de l'acte el director del Centre Meteorològic Territorial de les Balears, Agustí Jansà, presentà el conferenciant de la Diada, el professor i acadèmic (també solleric) Dr. Miquel Ballester Cruelles. Ballester va centrar la seva intervenció en un repàs a la ja llarga història de l'OMM com a organització intergovernamental eixida de l'antiga OMI que s'havia creat en el darrer quart del segle XIX (1873) amb la finalitat de preveure el temps tant com fos possible.

El conferenciant també volgué remarcar els aspectes més fonamentals que envolten el futur de la meteorologia de la seva cada vegada més important funció al servei de la societat mundial.

Com ja és tradicional en la celebració anual de la Diada Meteorològica, ahir també es va retre un sentit homenatge als observadors voluntaris que arreu del territori estatal envien dades diàries de la meteorologia local.

Enguany els observadors premiats varen ser Andreu Lladó Martí, de Sóller, que hi col·labora des de l'any 1969; el pollencí Santos Cabanillas Rosario, que des de l'any 1975 envia dades des de la torre d'Ariant; Miquel Suau Estarellas, de Bunyola, que té cura des de l'any 1984 d'una estació que començà la seva activitat l'any 1934 i, finalment, Melsió Lladó Mayol, observador voluntari de can Sion, a Campos, que és una estació relativament nova, ja que va ser fundada l'any 1990 però que treballa amb gran empenta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.