cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Breus

• TRASPÀS

Mor el pintor menorquí Taltavull L'artista menorquí Francesc Taltavull Caules va morir el passat cap de setmana a Estocolm als 66 anys d'edat, ciutat on ha residit i realitzat la seva trajectòria artística durant els darrers trenta anys. Nascut a Ciutadella el 1933, l'obra de Taltavull va romandre desconeguda a les Illes Balears després de fixar la seva residència a Suècia el 1959, fins que el 1997 va començar a gaudir del reconeixement públic en la seva illa natal amb una exposició i homenatge a l'Ajuntament. En aquell moment ja es trobava afectat per una greu malaltia, que es va impedir traslladar-se a Menorca per assistir a la inauguració de la mostra. Les restes mortals varen rebre sepultura ahir a Trosa, una petita localitat sueca situada a 70 quilòmetres d'Estocolm. A la imatge, una de les obres del pintor mort.EFE.

• LITERATURA

Tusquets publicarà nova obra de Kundera A principi d'abril, Tusquets editarà la nova novel·la de l'escriptor txec Milan Kundera, La ignorància, que tracta l'emigració, ha informat l'editorial catalana. Aquesta edició arribarà abans que Gallimard publiqui la versió original francesa, com va ocórrer amb l'anterior novel·la, La identitat, que va publicar primer l'editorial italiana Adelpha. Tusquets posarà a la venda l'obra traduïda al castellà per la seva pròpia editora, Beatriz de Moura, i al català per Imma Monsó. La versió castellana es publicarà a la col·lecció Aventures i la catalana inaugurarà la col·lecció Caminada de literatura en català de Tusquets, que fins ara ha publicat molt pocs llibres en aquesta llengua, com L'amant de Marguerite Duras o Déu pometes té el pomer del col·lectiu Ofèlia Dracs. La ignorància s'editarà simultàniament en català i en castellà, llengua en la qual sortirà a la venda a la vegada a Espanya, Colòmbia, Argentina i Mèxic. EPR.

Sade influí a Buñuel segons Villejas Un nou llibre, presentat ahir en el marc de la VI Mostra de Cine Llatinoamericà de Lleida, destacà la influència del marquès de Sade en l'obra de Luis Buñuel. El llibre, Sade i Buñuel, de la col·lecció Luis Buñuel de l'Institut d'Estudis Turolesos, és la tesi doctoral de Manuel López Villegas. L'autor va presentar aquesta tesi el 1997 i va aconseguir el grau de doctor. L'autor assenyalà que Sade i Buñuel indaga en «la incidència que l'obra literària del marquès de Sade va tenir en la persona i la filmografia del cineasta de Calanda», un aspecte que, segons López Villegas, «amb prou feines s'havia investigat». L'autor ha explicat que «Buñuel en les seves obres va tractar els grans temes que afectaven el marquès de Sade», com «la condició d'ateu, la doble condició de botxí i víctima» a més de la creença que «el bé i el mal no existeixen». A més, López Villegas afirmà que ambdós coincideixen en l'ús de certes iconografies, com el fuet, el cuir negre o les cadenes, que es poden veure en moltes pel·lícules de Buñuel i que Sade utilitzava. EPR.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.