algo de nubes
  • Màx: 19.48°
  • Mín: 13.93°
19°

L'Havana du a Palma el testimoni dels pintors catalans del segle XIX

Sa Nostra es prepara per exhibir la col·lecció del Museu Nacional de Cuba

62784
Esplèndida «Flora» de Ramon Casas.
CARME CASTELLS. PALMA.
Amb una quarantena de pintures, el Centre de Cultura de Sa Nostra deixarà a partir de la setmana vinent testimoni de la pintura catalana del segle XIX custodiada avui dia a l'Havana. Es tracta d'una selecció feta a partir de la col·lecció d'una setantena de llenços amb què el Museu Nacional de Cuba constata la petjada dels artistes catalans a l'illa a les darreries del segle passat.

La mostra permetrà al públic mallorquí gaudir d'obres de mestres de primera fila que mai abans no havien sortit de la pinacoteca cubana. Entre elles destaca un Paisatge mallorquí realitzat per Joaquim Mir al 1901, que malgrat haver estat ja exposada a Espanya anys enrere esdevé una de les peces estrella de la selecció arribada a Palma i una de les mostres definitives de la llibertat creadora d'aquest artista.

Els llenços arribats de Cuba són en conjunt una panoràmica diversa i extensa de l'art català a les darreries del XIX a través de la producció de signatures de luxe. Recollides en els fons del Museu Nacional de l'Havana des de principis de la dècada dels 60 a partir de criteris afins amb el col·leccionisme privat, la selecció acull pintures d'artistes tan rellevants en l'art del moment i influents en les tendències posteriors com Mariano Fortuny, Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Hermenegild Anglada Camarassa o el ja esmentat Joaquim Mir.

Mariano Fortuny és, amb deu llenços, l'artista que tindrà a la selecció de Sa Nostra amb més representació. Entre les peces que s'hi exhibiran compten brillants retrats de personatges molt diversos, com la Monja de les Carmelites, el Moro fumant o la Nena de vermell. Seran cinc els paisatges de Russiñol els que s'hi mostrin, dos dels quals (Salzes a Palma i Ametllers en flor a Mallorca) recordaran la seva estimació per la nostra illa.

Pel que fa a Anglada Camarassa, la selecció inclou fins a sis testimonis de la seva genial producció, amb la predominància de la presència femenina protagonitzant obres com la Valenciana amb ventall, el Retrat d'Anciana o el Paisatge de nena amb un càntir. Joaquim Mir, de la seva banda, serà representat amb una sola peça, el ja esmentat Paisatge de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.