muy nuboso
  • Màx: 10.16°
  • Mín: 7.47°
10°

Breus

• Literatura

Editen les cartes d'Oliver i de Benguerel El filòleg i escriptor català Lluís Busquets i Grabulosa publicarà el mes de setembre tota la correspondència conservada que varen mantenir els escriptors Joan Oliver/Pere Quart i Xavier Benguerel durant 42 anys (1942-84). Els dos centenars de cartes inèdites fins avui són testimoni tant de la vida i la trajectòria professional d'ambdós autors, que sempre varen ser amics íntims, com del món literari català de la postguerra, a Catalunya i a l'exili. Busquets va declarar que aquesta correspondència descobreix «dues vides a la intempèrie», ja que «es donen a conèixer tan íntimament en les seves alegries, penes o la lluita per la represa del món cultural català que es podria comparar amb l'epistolari entre Miguel de Unamuno i Joan Maragall». L'epistolari complet, i que es publicarà en la col·lecció Biografies i Memòries d'Edicions Proa, també té valor purament literari, atès que l'estil dels texts té passatges de gran qualitat literària. E.P.

• Personatges

Benedetti i la hipocresia Mario Benedetti ha enviat els seus darrers contes a un Buzón de tiempo, un nou volum que arribaria a les llibreries espanyoles al setembre i amb el qual l'escriptor d'uruguai conjura una humanitat en la qual, diu, s'han «globalitzat la hipocresia i la frivolitat». Després de rebre el mes de maig passat el premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana, un dels més prestigiosos reconeixements poètics, Mario Benedetti, de 79 anys, continua en plena activitat literària i, en el que queda d'any, entregarà als seus lectors un llibre de contes i un altre de poemes, dos gèneres que ell considera «un poc les ventafocs de la literatura». El primer d'ells serà Buzón de tiempo, un llibre en què aglutina 25 contes inèdits que ha escrit «en els darrers dos o tres anys», segons va dir en una entrevista i en els quals estudia encontres i desencontres, soledats, records, somnis i fantasmes amb escenes sorprenents i, de vegades, desenllaços fatals. EFE.

• Llibres

252 milions d'exemplars distribuïts Les empreses distribuïdores de llibres mouen a l'any més de 252 milions d'exemplars, dels quals el 83 per cent són els servits i el 17 per cent els tornats. La seva facturació global supera els 600.000 milions de pessetes. Així mateix, gestionen més de nou milions de comandes, amb un número mitjà de 23 exemplars i un pes mitjà per exemplar de 528 grams, cosa que suposa més de 113 tones al llarg de l'any. Aquestes dades figuren en l'estudi de perfil del sector de la distribució realitzat per la Federació d'Associacions Nacionals de Distribuïdors d'Edicions (FANDE) i que recull la revista Distribución y Consumo. Segons el citat estudi, de les 228 empreses distribuïdores, 40 en facturen més de 3.000 milions de pessetes anuals; 48 d'elles, entre 1.000 i 3.000 milions; 40 en facturen de 500 a 1.000 milions; 62, de 100 a 500; i 29 no superen els 100 milions de facturació. E.P.

• Art

Col·lecció Kruiger i dibuixos d'Hugo El naturalisme pictòric, la col·lecció Krugier, que ara s'exhibeix a la Gemaldegalerie de Berlín i els dibuixos de l'escriptor francès Victor Hugo centraran la programació de la pròxima temporada del Museu Thyssen-Bornemisza, segons va afirmar el conservador en cap de la pinacoteca, Tomás Llorens. Sota el títol Naturaleses pintades, el Thyssen acollirà a la tardor una sèrie d'obres seleccionades de la col·lecció Carmen Thyssen Bornemisza, entorn del tema del naturalisme pictòric en el segle XVII i les primeres tres quartes parts del XIX. EFE.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.