algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 15°
16°

La sonda 'Deep Space 1' aconsegueix una gesta: fregar l'asteroide Braille

L'aparell va passar a una velocitat de 56.000 km/h sobre el petit cos celest

La sonda nord-americana futurista Deep Space 1 va aconseguir una altra gesta inèdita en l'aventura espacial en fregar un petit asteroide a quinze quilòmetres de distància dijous passat, una maniobra intrèpida coronada amb èxit. Deep Space 1 va passar a una velocitat de 56.000 km/h sobre el petit cos celest Braille, el diàmetre del qual s'estima entre un i cinc quilòmetres i es troba a devers 190 milions de quilòmetres de la Terra. Fins ara, cap nau espacial s'havia apropat a menys de 1.200 quilòmetres d'un astre.

Gràcies al vol, els científics esperen avaluar amb més precisió la forma, la mida, la composició de la superfície i la mineralogia de Braille. Però l'èxit de la missió, subratlla la Nasa en un comunicat, confirma sobretot la fiabilitat del sistema «intel·ligent» de navegació de Deep Space 1, AutoNav, que li permet trobar per sí mateixa els objectius que li són assignats.

En una missió normal, la posició d'un aparell és determinada per les «enormes ulleres» del Deep Space Network, la xarxa d'antenes de ràdio de la Nasa. Gràcies a la seva memòria i a un aparell de fotografia les estrelles que l'envolten, Deep Space 1 és el primer aparell espacial de la història en ser capaç d'orientar-se només en la immensitat del sistema solar.

Deep Space 1, llançada l'any passat, és destinada a provar una sèrie de tecnologies revolucionàries per a futures naus espacials. Aquest prototipus de poc menys de cinc-cents quilos i que va costar «només» 152 milions de dòlars (gairebé 23.000 milions de pessetes) reuneix dotze instruments inèdits.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.