bruma
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
11°

Breus

• Literatura

Biblioteca Manuel de Falla Isabel de Falla, neboda de l'insigne compositor andalús Manuel de Falla, donarà gran part de l'obra del seu oncle per a la nova biblioteca que durà el seu nom i que s'inaugurarà a principis d'aquest curs a Cadis, ciutat natal de l'artista. Llibres, partitures i documents sobre Manuel de Falla formen part de la donació de la seva neboda. Al marge que la biblioteca s'instal·li a la Casa Peman, és previst que al pati de la casa existeixi una gran exposició permanent que pugui ser visitada. Tot i que és a Granada on es troba l'Arxiu de Manuel de Falla, els responsables d'aquest projecte van veure necessari que Cadis fos el lloc on s'instal·làs aquesta biblioteca o centre d'investigació, no només per ser la ciutat natal de Falla sinó també perquè li inspirà bona part de la seva obra.EPR.

• Art

L'obra mestra perduda de Van Gogh El Museu Metropolità d'Art de Nova York titllà d'«especulació absurda» i «totalment insensata» les informacions de premsa sobre una possible destrucció del quadre més car del món, el Retrat del doctor Gachet, de l'holandès Vincent Van Gogh. L'any 1990, en un moment en què el mercat de l'art assolí el seu punt àlgid, un home de negocis japonès, Ryoei Saito havia comprat el Retrat del doctor Gachet per 82'5 milions de dòlars. Els rumors sobre la desaparació del Van Gogh són alimentats per una declaració del multimilionari japonès, que explicà que volia que el seu cadàver fos incinerat juntament amb els seus quadres. I Saito morí l'any 1996.AFP.

Passió pel marbre al Museu del Prado El Museu del Prado ha reunit la passió pels marbres de colors, peces semiprecioses quasi impossibles de trobar avui dia, i per l'antiguitat, les tradicions escultòriques grega i romana, amb l'exposició «La porpra de l'imperi». Composta per 38 peces (busts, caps i relleus), la mostra ha estat organitzada en col·laboració amb la Soprintendenza Archeologica di Roma i el Museu Archeologico de Nàpols, com a primer fruit del programa de cooperació cultural «Espanya-Itàlia 2000». La mostra va ser inaugurada ahir a la sala de dibuixos del Prado, on romandra a l'abast del públic fins el 15 de setembre.EFE.

Gianni Giacobbi, organitzadora d'Arco La Fira Internacional d'Art Contemporani Arco designà ahir el seu comitè organitzador per a l'edició del 2000, que comptarà amb la participació de representants de grans museus i centres d'art espanyols, entre els quals es troba la galeria mallorquina Gianni Giacobbi. A més, s'integraran en l'organització 13 galeres estatals i estrangeres que mantindran el seu tradicional caràcter rotatiu.EFE.

• Arqueologia

Troballa de restes a Múrcia Un tros de fèmur i un cúbit amb 60.000 anys d'antiguitat, del període de neanderthal, han estat descoberts a les excavacions paleontropològiques que actualment es desenvolupen a l'avenc de Las Palomas del Cabezo Gordo de Pacheco a Torre Pacheco (Múrcia), varen informar ahir fonts de la investigació. Les actuacions en aquest paratge, «segona excavació de major importància en aquesta categoria d'àmbit nacional», començaren el 1991 quan es va trobar el primer fòssil, «una mandíbula d'un homínid pertanyent al mateix període que les altres peces». Segons les mateixes fonts, totes les restes trobades en les successives prospeccions, unes 80 ja catalogades, «tenen devers 175.000 anys d'antiguitat».EFE.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.