algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

María Kodama recordà Borges i la dualitat de l'escriptor amb «l'altre»

Borges i la dualitat de «el mismo » i «el otro» fou el tema central de la conferència impartida per María Kodama dins el IV Curs de Literatura Hispanoamericana. L'edició d'enguany, dedicada íntegrament al centenari del naixament de Jorge Luis Borges, arrancà ahir al Centre de Cultura Sa Nostra.

A la inaguració, presidida pel rector de la UIB, Joan Huguet, hi foren l'escriptora, traductora i viuda del literat argentí María Kodama, i els professors José María Àlvarez i Francisco J. Díaz de Castro. Durant cinc dies estudiants i especialistes en l'obra de Borges intercanviaran impressions sobre el que és considerat com un dels més gran prosistes del segle.

María Kodama, professora de Filosofia i Lletres de la Universitat de Buenos Aires, obrí el cicle de conferències amb una dissertació sobre la figura de «l'altre» a l'univers borgià. En el transcurs de la intervenció féu contínues al·lusions al mite de Narcís i a la figura d'Heràclit, posant de relleu la impossibilitat de l'ésser unitari i decantant-se per un món marcadament dual: el bé i el mal, l'escriptor i l'obra, la finitud i l'atemporalitat.

Kodama llegí fragments d'algunes obres prou evidenciadores de la concepció del jo en el pensament borgià: El otro, el mismo (1964), El oro de los tigres (1972). Alternant anotacions pròpies i idees del seu marit, parafrassejà la coneguda metàfora borgiana del riu i reivindicà l'omnipresència de la filosofia d'Heràclit en la seva obra. També foren constants les cites amb què intentà il·lustrar una laberíntica dialèctica entre «el mismo» i «el otro», entre el creador i l'intent d'escapar de la finitud mitjançant la intemporalitat de l'obra.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.