algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 14°
14°

Kazakhstan autoritza el llançament de coets de proveïment amb destí a la 'Mir'

Els experts asseguren que no caurà sobre la Terra abans de la data programada

Kazakhstan aixecà ahir la seva prohibició de procedir al llançament de diversos coets des del cosmòdrom de Baikonour, cosa que obri la via a l'enviament d'un carregament de proveïment per a l'estació orbital Mir, segons fonts oficials de Kazahhstan. «Hem arribat a un acord amb els nostres col·legues de Kazakhstan per aixecar la prohibició dels llançaments», declarà el viceprimer ministre rus, Ilia Klebanov. Precisà que el llançament del coet de proveïment Progress, propulsat per un coet de tipus Soyouz, es faria «o aquest horabaixa "ahir" o el 16 o el 20 de juliol».

Kazakhstan, tot i això, sempre s'ha negat a permetre l'enlairament de coets Protó com a base de la prohibició, segons el viceprimer president de kazakhstanès, Alexandre Pavlov. Un coet Protó que va traslladar un satèl·lit militar rus va explotar poc després d'haver-se enlairat el passat 5 de juliol de la base de Baikonour, llogada per Rússia a Kazakhsta des de l'ensorrament de l'URSS, el 1991. «Encara que la prohibició de llançaments hagi estat aixecada, no permetrem l'enlairament de coets Proton abans que no es compleixin una sèrie de condicions», digué Pavlov. Aquestes condicions prèvies inclouen sobretot la investigació de les causes de l'accident i la indemnització per part de Rússia de totes les despeses econòmiques provocades, malgrat que encara no s'ha determinat cap suma.

El satèl·lit ha caigut a les muntanyes russes de l'Altai, però uns quants trossos del coet van anar a parar a Kazakhstan, fet que causà un incendi a l'estepa kazakhstana. Un tros de 200 quilos va caure també al pati d'una habitatge, mentre que diverses tones de combustible tòxic van ser vaporitzades sobre la República de l'Àsia central.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.