lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 12°
14°

Breus

• Patrimoni

Destructives obres de rehabilitació

Les obres de rehabilitació de les façanes de la plaça Major de Salamanca han provocat la destrucció del medalló que representa Carles II, esculpit el segle XVIII per Alejandro Carnicero i ubicat al pavelló Reial. Els fets varen ser comunicats al servei territorial d'Educació i Cultura dilluns passat, que ràpidament va ordenar paralitzar les obres i iniciar les investigacions per aclarir les causes que provocaren el trencament del medalló. El mal estat de conservació en què es trobava el medalló, realitzat devers l'any 1730, va aconsellar una actuació particular sobre ell. A causa del seu valor artístic, Patrimoni aprovà la realització d'una còpia per reemplaçar l'original, que havia de ser conservat al museu d'història de la ciutat. Els treballs dirigits a extreure el medalló del carcanyol d'un dels arcs provocaren la destrucció de la imatge.EPR.

• Literatura

Joseba Irazu acaba amb Atxaga

L'escriptor basc Bernardo Atxaga anuncià ahir que es retirarà del món literari i tornarà al seu vertader nom, Joseba Irazu. El projecte de l'autor, que confirmà que el seu literari és un pseudònim, és el de «publicar dues o tres novel·les més i acabar amb Atxaga». Entre els motius que han portat l'autor a prendre aquesta decisió, Atxaga comentà que «hi ha moltes pressions, i no estic xerrant d'imposicions creatives, ni de bons o dolents. Simplement passa que els pressupòsits dels quals vaig partir ja no es mantenen». Així mateix, el novel·lista apuntà que «la meva retirada no suposa una crítica als meus col·legues, però no estic per compartir l'actual ambient», que en la seva opinió manté l'escriptor allunyat del seu entorn. EPR.

El segle vist per Gunter Grass

L'escriptor alemany Günter Grass passa revista al segle XX en el seu darrer llibre, que apareixerà pròximament a Alemanya i Espanya, compost de cent històries i cent aquarel·les, cadascuna d'elles dedicada a un dels anys de la centúria que és a punt d'acabar. El llibre, titulat El meu segle, mescla episodis de ficció amb passatges autobiogràfics sempre relacionats amb esdeveniments de la història política i cultural d'Alemanya. Les dues guerres mundials i l'experiència del nacionalsocialisme impregnen bona part de l'obra, fins i tot molts passatges posteriors al 1945 en què l'ombra del passat sembla pesar com un fantasma sobre la república Federal d'Alemanya.EFE.

La influència del còmic a la societat

Els autors Jaume Vidal, Ramon de España, Antoni Giral i Sergio Fidalgo repassen a De Yellow Kid a Superman: una visió social del còmic la importància del còmic en l'evolució de la vida social. Segons explicà Giral, «l'important d'aquest llibre és que no està pensat per especialistes o aficionats, sinó per qualsevol interessat en la cultura» ja que, a diferència d'altres publicacions especialitzades, aquesta «aprofundeix en la dimensió social del còmic com a mitjà social i polític». El volum es divideix en quatre articles que tracten de la guerra freda, la ideologia, l'«underground» espanyol i la utopia.EFE.

• Publicacions

Revista Illacrua

Ha arribat a la redacció de Diari de Balears el darrer número de la revista Illacrua, Actualitat i Alternatives, que destaca en la seva portada una entrevista amb el prestigiós intel·lectual nord-americà Noam Chomsky sobre el conflicte dels Balcans. A més de Chomsky habiten les pàgines interiors un reportatge sobre les empreses d'inserció social i una entrevista al fotògraf Toni Catany. DdB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.