algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 16°
16°

Troben als fòrums imperials romans una estàtua llegendària de Trajà

El descobriment fa trontollar les reconstruccions de l'àrea monumental

El descobriment d'excepcionals restes arqueològiques en els fòrums imperials, com els d'una estàtua de l'emperador Trajà de proporcions gegantines, canvia totes les reconstruccions fetes fins ara d'aquesta important zona de la Roma clàssica.

La troballa del basament i d'un bloc de marbre de travertí que sostenien l'estàtua permet confirmar l'existència de l'Equus traiani, un colós de bronze d'uns 15 metres d'altura, citat en alguns texts antics i que fins ara era considerada tan sols una llegenda. Aquest i altres importants descobriments han estat anunciats pel batle de Roma, Francesco Rutelli, amb motiu del tancament dels treballs d'excavació durant els propers mesos i l'any 2000, quan amb motiu del Jubileu s'esperen més de 30 milions de pelegrins a la capital italiana.

Les pedreres es reobriran després de les celebracions jubilars per permetre que es recuperi un material d'un valor incalculable i que està donant lloc a descobriments vertaderament sensacionals, segons la directora de les excavacions, Silvana Rizzo. «Semblava que mai no es trobaria l'Equus traiani, que era sols una llegenda i malgrat tot aquí és. També aquesta vegada els autors de l'època tenien raó. Segons els nostres càlculs era tres vegades més gran que la de Marc Aureli que es troba al Campidoglio», explicà. Juntament amb les restes de l'estàtua s'han trobat també les d'un temple dedicat a l'emperador, una construcció de tres naus amb el mateix nombre de files de columnes que Trajà féu aixecar en els darrers anys del seu regnat per Apol·lodor de Damasc.

El temple estava situat al fòrum d'August, a l'extrem oposat d'on fins ara es pensava que havia estat aixecat, la qual cosa revoluciona totes les reconstruccions efectuades fins a la data.

Les obres de recuperació arqueològica també han tornat la grandesa al contigu fòrum de la Pau.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.