algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

La tafona més gran de l'Illa tornarà a la vida

L'antic molí d'oli de la possessió de Son Torrella serà totalment restaurat i s'obrirà al públic

La vall de Coanegra amaga encara ara vertaders tresors naturals i històrics. Una d'aquestes joies oblidades, la gran tafona de les cases de Son Torrella, ara tornarà a recobrar part de la vida que un temps va tenir gràcies a l'esforç i la col·laboració entre els actuals propietaris, la família Hillgarth, i el Consell Insular.

El projecte de restauració de la tafona es va encetar l'any passat amb la restauració de la vella teulada que en una bona part havia passat per ull i que s'ha recuperat segons la construcció original. En aquests moments s'està acabant la segona fase de les obres, que ha consistit en la reforma dels dipòsits on s'emmagatzemaven les olives abans de passar per la tafona. A més de reforçar l'estructura d'aquestes construccions s'ha recuperat l'antic empedrat que recobria les voltes d'aquests dipòsits.

A l'interior, la gegantina maquinària que s'emprà durant segles per produir l'oli es conserva quasi en la seva totalitat. Tot i que la tafona va aturar la seva activitat a finals dels anys 20, bona part dels elements de pedra es troben en un estat acceptable, sobretot el trull amb les moles. Desafortunadament no passa el mateix amb les grans vigues de fusta, que s'han vist molt malmeses per la humitat i per l'aigua quan la teulada estava espanyada.

A part de les seves grans dimensions aquesta tafona tenia la singularitat d'estar impulsada per un sistema hidràulic a partir d'unes grans rodes que funcionaven amb un salt d'aigua i de les quals només en resten algunes fustes. Aquests elements també seran recuperats.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.