muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 16°
21°

Alfred Rodríguez Picó parlà ahir sobre «El temps que fa» a la Fundació la Caixa

«Des que hi ha temps per a l'oci, s'ha estès la demanda de previsions meteorològiques»

Era ell. Sens dubte. Aquells que s'acostaren ahir horabaixa per la seu de la Fundació la Caixa el pogueren reconèixer: Alfred Rodríguez Picó, l'home del temps als caps de setmana de TV3, era al Gran Hotel per oferir una conferència sobre El temps que fa.

Carregat de diapositives de fenòmens meteorològics, enllestia els darrers detalls mentre un nombrós grup de la tercera edat, el sector al qual anava destinada la iniciativa, s'agrupaven davant l'entrada a l'auditori.

"Alfred, quin temps farà demà (avui pel lector)?
"Doncs, no massa complicat. Potser una mica de Llevant que portarà algun núvol, però no hi haurà pluja. Quant a les temperatures, més o menys igual que avui (ahir), i fins i tot amb tendència a pujar. Dissabte serà més complicat, perquè ens creuarà una pertorbació, tot i que no massa activa.

"A les Balears, enguany hem tingut un fred més intens del que és habitual, fet que ha sorprès molt tothom. A què es pot atribuir?
"Realment, feia anys que el fred no era tan intens, i ja no hi estàvem habituats. Però tampoc no és res extraordinari. Als anys seixanta era bastant normal, però ara estàvem massa ben acostumats.

"Per contra, els primers dies del mes de novembre varen ser inusitadament càlids, per no dir xafogosos. Què és el que ha passat?
"Els climes mediterranis tenen aquestes alteracions, uns bruscs canvis de temperatura. Però no se surt de la normalitat.

"Fa molts anys que et dediques a la meteorologia. De fet, el 1976 començares a fer-te càrrec del temps a Ràdio Barcelona. Has viscut algun fenomen especialment rellevant d'aleshores temps ençà?
"Molts. Un cop vaig veure un tornado al port de Barcelona, i jo estava només a un quilòmetre. He viscut temporals de vent de 180 km per hora. A la República Dominicana he pogut observar les tempestes tropicals i, al Maresme, algunes rierades.

"Dins de la nostra societat hi ha un interès generalitzat per la meteorologia. Tenim seccions específiques als mitjans de comunicació i gairebé a totes les llars hi ha un termòmetre per mesurar la temperatura i la humitat. A què creus que es deu aquesta atracció per les prediccions del temps?
"És ben cert que les previsions s'han fet molt populars. Un temps enrere, fa devers cinquanta anys, interessaven a la gent del món agrícola i als pescadors. Però ara, amb la conquesta del temps lliure, la demanda s'ha diversificat molt. El fet que les previsions s'incloguessin als noticiaris i a la premsa en general ha comportat la popularització d'aquesta ciència.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.