muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 12°
16°

Joan Mascaró: una arrel oriental a la música dels Beatles

El mallorquí Joan Mascaró, professor de sànscrit a la Universitat de Cambridge i traductor d'aquest idioma a l'anglès, va ser una peça clau en l'orientalisme místic dels Beatles, segons desvetla aquest mes la revista Temps en el seu article Un mestre mallorquí entre els Beatles. La seva relació per correspondència amb George Harrison, de la qual recull la darrera missiva Gregori Mir en el primer volum de Correspondència de Joan Mascaró, així sembla evidenciar-ho.

El professor coincidí amb Harrison i John Lennon a un programa de la BBC sobre meditació transcendental. Els Beatles es trobaven en plena febre orientalista. La coneixença de Ravi Shankar els acostà a la música de l'Índia, però després va arribar també l'interès per la filosoia hindú. I per conèixer a fons aquest àmbit varen haver de fer servir les traduccions a l'anglès dels clàssics hindús que havia fet Mascaró.

Després del primer encontre televisiu, el professor es va posar en contacte amb Harrison per fer-li arribar Lamps of fire, l'antologia Llànties de foc que havia fet Mascaró amb obres de grans mestres espirituals de tots els temps.

Al recull hi era inclòs el poema de Tao Te Ching The Inner light (El llum interior), que el mallorquí demanà al membre dels Beatles que musicàs. El dia 12 de gener de 1968, als estudis d'EMI de Bombai, Harrison va enregistrar en cinc preses la música de la peça, acompanyat per músics i instruments indis. Aquesta cançó tan mística va omplir la cara B del single que contenia el tema Lady Madonna i suposava la primera aparició d'un tema de Harrison en un single dels Beatles.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.