cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 10.25°
10°

El món universitari i cultural de les Balears ret homenatge a Nadal Batle

Ahir es lliurà el premi que du el nom de l'exrector de la UIB

L'entrega del I premi Nadal Batle d'investigació i la presentació del llibre-entrevistari que sobre el rector de la UIB ha escrit Joana Maria Roque es convertí, ahir vespre, en un sentit homenatge cap a la figura d'aquest professor de Matemàtiques que compaginà, de manera excepcional, les ciències amb les humanitats. Nadal Batle va morir sobtadament a Palma ara fa un any.

L'acte, que se celebrà per espai d'una hora en l'auditori del Centre Cultural Sa Nostra, de Palma, ple de gom a gom, s'inicià amb una conferència del creador del servidor d'Internet en català Vilaweb, Vicent Partal. Nadal Batle i Partal traçaren en els últims anys ambiciosos projectes de comunicació telemàtica amb l'objecte d'unir, a través d'Internet, tots els indrets de parla catalana. Nadal Batle, en aquest sentit, va ser el propulsor de Diari de Balears Digital.

Partal es va referir a la figura de l'exrector com «un motor de la revolució digital a Mallorca» Va ser un home de visió perquè va tenir la capacitat d'endevinar els grans processos que ens abocarien a la societat de la informació, per damunt de les coses petites del dia a dia i de les errades en assumptes concrets».

En un parlament molt sentit, Partal afegí que Nadal Batle va apostar per una Mallorca oberta a les noves tecnologies, partint de la mateixa Universitat i abastant àmbits com el turisme, un fet pel qual passarà a la nostra història. «Com més temps passi, més valorarem la petjada profunda d'aquest visionari de la societat de la informació», va assenyalar. Partal recordà, també, el patriotisme irrenunciable de Nadal.

A continuació prengueren la paraula el director general de Sa Nostra, Pere Batle; l'autora del llibre sobre Nadal Batle, la periodista Joana Maria Roque, i el president del Consell Social de la Universitat balear, Gabriel Oliver.

Batle, que presentà el llibre de Roque, destacà la saviesa de l'exrector en tots i cada un dels camps a què es dedicà: la docència, la gestió universitària i el periodisme, amb els articles setmanals publicats a Diari de Balears. Joana Maria Roque recordà, de manera molt senzilla, les entrevistes que mantingué amb Nadal. Alguns detalls i anècdotes feren reviure el Nadal diplomàtic, el Nadal amant de la llengua anglesa i el Nadal «telemàtic».

Oliver va fer una semblança molt pròxima i precisa de Nadal, aquell «al·lot despabilat de Felanitx que ja era doctor en Matemàtiques als 23 anys».

A l'acte hi eren presents els pares de Nadal Batle; el rector Llorenç Huguet; els consellers Manuel Ferrer, del Govern; Pere Sampol i Damià Pons, del Consell, i una amplíssima representació del món universitari i cultural de les Balears, impossible de relacionar sense fer omissions.

Entre els parlaments, la secretària del jurat, Rosario Huesa, procedí a la lectura de l'acta que ha concedit el I premi Nadal Batle. Gabriel Oliver lliurà el guardó dotat amb un milió de pessetes i que preveu la publicació del llibre per l'editorial Di7. El I premi Nadal Batle ha recaigut sobre Jordi Alberich i Pascual, pel seu assaig Fotografia i fi de segle. Art, discurs i fotografia en el trànsit de la postmodernitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.