algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 9.71°
10°

Un mallorquí a la cort del rei Spielberg

El dibuixant Marc Mateu fa feina a l'estudi d'animació del director

105206
Marc Mateu.

Glantale, Los Angeles. Vuit i cinc del matí. Marc Mateu és a punt de començar la jornada. Res d'especial. Res, si no fos perquè és l'únic mallorquí que fa feina en els estudis d'animació d'Steven Spielberg. Ja fa un any i mig que acabà El príncep d'Egipte, la primera producció animada de Dreamworks, que arribarà a les nostres pantalles, evidentment, als voltants de Nadal. Per a Marc Mateu, aquesta història forma part ja del passat. El dibuixant du ja uns mesos amb El Dorado. Amb aquesta nova pel·lícula de la productora Disney li queda feina encara per mig any. Després, potser, tornarà a casa. L'aventura americana d'aquest creador mallorquí haurà acabat. De moment.

"Com va ser el procés per acabar fent feina a la factoria Spielberg?
"Feia temps que era a Palma fent feina com a freelance en diverses coses... però passava el temps i semblava que l'avió no arrancava. La feina escassejava, en aquell moment, i les coses no anaven gaire bé. Tenia 28 anys. Vaig intentar contactar amb els Estats Units, però era molt complicat aconseguir permisos, fer-hi feina... Llavors vaig agafar il·lustracions i dibuixos, els vaig posar en una carpeta i me'n vaig anar a Londres. Allà, després de mesos de cercar, em donaren feina a la mateixa empresa en què jo ho havia ja intentat als Estats Units.

"Quant de temps hi vàreu estar?
"Als estudis Amblin, que eren d'Spielberg, m'hi vaig estar quatre anys. Allà vàrem fer dues pel·lícules que anaren directament a vídeo per diverses circumstàncies. Després, vaig venir aquí. Ja fa quatre anys, quan es va crear l'estudi Dreamworks.

"I quant de temps ha necessitat El príncep....
"Hi vàrem començar a fer feina tot d'una, l'estiu del 95. Hi vàrem estar treballant un any i mig. Va ser una feinada monumental perquè llavors a l'empresa només hi havia 200 o 300 persones.

"I això és poc?
"Ara mateix n'hi ha el doble. A El príncep d'Egipte érem menys perquè era la primera pel·lícula, s'acabaven de crear els estudis... va ser una pel·lícula molt especial, hi havia molta d'il·lusió.

"Però formar part d'un engranatge tant gran no fa sentir una mica com un número?.
"No. En aquesta empresa es procura que la gent que hi fa feina hi tingui participació. Durant <i ens reuníem de tant en tant en un teatre perquè la gent fes suggerències i donàs idees, moltes de les quals després s'acceptaren per la pel·lícula. Ara, he de dir que després de vuit anys tenc una certa nostàlgia de fer feina per a mi mateix. El mes de març tornaré per aquí. Tenc ganes de tornar a casa i veure el color.

"Imagín que amb una empresa d'aquestes dimensions, el contacte amb Spielberg és gairebé nul.
"Al principi n'hi havia més, però cada vegada està més involucrat en altres coses i no hi ha tant de contacte. És un home que a mi me mereix molt de respecte. El que més em crida l'atenció d'ell és que sempre intenta fer coses diferents, té una preocupació constant de fer coses noves, i això és molt important.

"Tornant a El príncep d'Egipte, en què consisteix exactament la seva feina?.
"En els dibuixos animats el primer pas és escriure l'script, (la història), després l'story-board (posar les idees en imatges). Després entra en joc el meu departament. La meva feina fou agafar l'story-board i assegurar que tingués sentit cienmatogràfic. Pintar el moviment de càmera, la composició, com enllaçar les seqüències, el sentit de ritme...

"A El Dorado fa més o menys el mateix?
"No, en aquesta nova pel·lícula faig una cosa diferent, disseny la il·luminació. Basant-me en la història, i fotograma a fotograma de cada escena, es mira com ha de ser la il·luminació, des d'on, quin tipus...

"Les noves tecnologies, però, deuen facilitar molt la feina.
"No et pensis. La tecnologia tant depurada s'aplica bàsicament en un estadi més avançat de la pel·lícula. Però al principi, quan es tenen les idees i es comença a crear la història, encara es fa molta feina a mà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.