algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Lliteres, un barroc que triomfa pertot arreu

S'han recuperat a Guatemala tres cantates del compositor artanenc del segle XVIII

105216
Caràtula del CD que ara arriba a Mallorca.

Va ser un dels compositors mallorquins més importants del regnat de Felip V i actualment compta amb una gran projecció internacional. L'any passat es va complir el 250è aniversari de la mort d'Antoni Lliteres i avui es pot afirmar que s'ha recuperat un petit bocí de les composicions que va deixar i que fins ara dormien a Guatemala. L'any passat varen ser despertades gràcies al treball d'investigació duit a terme per Eduardo López Banzo, director saragossà del grup especialista en música barroca Al Ayre Español. Es tracta de tres cantates, dues Cantates grandes per a contratenor i orquestra i una altra que du per títol Fieras que el monte habitáis». Aquestes han estan enregistrades i pròximament seran editades. Ara bé, passarà bastant de temps abans que arribin a Mallorca. Aquest disc compacte formarà part de la col·lecció Barroco español que distribuiex des d'Alemanya Deutsche Harmonia Mundi.

El director del Festival d'Àrta, Josep Francesc Palou i creador del fons documental del compositor artanenc Antoni Lliteres va manifestar que «amb aquesta recuperació es confirma una història molt bella que des de fa cert temps se sospitava. Aquestes cantates haurien estat en el palau reial i abans de l'incendi que va tenir lloc el 1734 algú es va emportar alguns documents cap a Amèrica. I les cantates hi pertanyen perquè, segons va dir Eduardo, tenen el format de les que tenia el palau reial».

Però el compositor artanenc Antoni Lliteres és doblement notícia perquè acaba d'arribar a Mallorca el disc compacte amb un monogràfic amb l'òpera Los elementos, una òpera harmònica a l'estil italià. Això sí, amb una mica de retard si es té en compte que va ser enregistrat l'agost de l'any passat. La col·lecció Barroco espanyol ja compta amb altres obres enregistrades de Lliteres i està dirigida per López Banzo i interpretat per Al Aire español, un dels millors grups de música antiga juntament amb Jordi Savall, segons va manifestar Palou.

«Tota la música de Lliteres és interpretada actualment per aquest grup a tot Europa i a Amèrica i és distribuïda en disc compacte pels dos continents», diu Palou. Aquest passat mes d'octubre Al Ayre Español ha interpretat la música de Lliteres a Mèxic en el Festival Cervantino, a la catedral barroca i a Washington presentant l'òpera Los elementos. Ho ha fet «amb èxit de crítica a totes les revistes i s'ha imposat a la primera versió enregistrada que es coneixia del grup valencià La capella de mininstrers, mediocre si la hi comparam», opinava Josep Francesc Palou.

En el Festival d'Artà de l'any passat, per la commemoració del 250è aniversari de la mort del compositor, es va comptar amb l'actuació d'Al Aire Español. «No hi ha cap compositor mallorquí que estigui triomfant tant com Antoni lliteres», afirmava Palou.

El Consell Insular, dins la XIII temporada d'òpera del 1999, té previst per als dies 7, 8 i 9 de maig l'òpera Azis i Galatea d'Antoni Lliteres. Una actuació que estava en programació per enguany però que no es va representar finalment. També dins la col·lecció de Compositors de les Balears, una iniciativa sorgida de diverses empreses públiques i privades amb l'objectiu de promoure el coneixement i la divulgació del patrimoni de les Illes Balears, té previst enregistrar obres d'Antoni Lliteres, sens dubte un compositor que mereix tenir-se present.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.