algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

Cultura i Banca March restauraran documents de l'arxiu monacal de Lluc

El conveni que se signarà aviat hi implica quatre institucions

104958
El monestir de Lluc.

La Fundació Juan March, la Banca March, el monestir de Lluc i la Conselleria de Cultura del Govern balear signaran en breu un conveni de restauració de patrimoni documental i bibliogràfic procedent de l'arxiu monacal.

Encara no s'ha volgut fer públic el cost de la restauració d'aquests documents, però el que se sap és que les obres es duran al taller de restauració creat a la Comunitat en virtut d'un conveni anterior entre Banca March, Fundació Juan March i Conselleria de Cultura.

Jaume Bellido, de la Banca March, explicà a Diari de Balears que «encara no tenim decidit exactament quines seran les peces que es restauraran, però seran llibres i documents de l'arxiu, no de la biblioteca, que es troba en bon estat».

El prior del monestir de Lluc, Gaspar Alemany, va explicar que «al monestir tenim dues parts ben diferenciades, l'arxiu, del qual és l'encarregat el pare Veny, i la biblioteca, que es troba sota l'administració del pare Roig. En el cas de l'arxiu hem de destacar que s'ha treballat força per dotar-lo de millors condicions, ja que tenim estotjats documents que daten des del segle XIII, hi ha vertaderes obres mestres. Pel que fa a la biblioteca, puc comentar que aquesta ha anat experimentant canvis a través del temps, a causa dels usos a quà s'ha anat destinant, que l'ha fet créixer en un sentit o en un altre. És una biblioteca que ha anat experimentant diferents creixements i on es poden trobar moltes obres de filosofia, literatura, teologia, evidentment, i altres temes. És més pluridisciplinar i oberta que no la del monestir de la Real, on l'especialització l'ha duita a ser una biblioteca única en el seu tema. Aquí, els nostres 16.000 volums tenen una pluralitat temàtica més àmplia».

El prior tampoc no va voler explicar quins documents concrets es restauraran. «Quan en una restauració hi ha implicades tantes institucions és difícil decidir quins documents concrets es restauraran. El que tenim molt clar és que seran materials de l'arxiu, que són els més necessitats, i no de la nostra biblioteca, però encara hem de fer les darreres reunions amb el pare Veny, el director general de Cultura, Jaume Gil i els responsables de la Banca March i de la Fundació per decidir les peces concretes».

Importància

No és necessari tornar a comentar una vegada més la importància dels monestirs com a emmagatzemadors del saber en èpoques fosques de la nostra història, és de tots coneguda. Però sí que és important que els documents, llibres i altres materials que durant anys i anys s'han estant emmagatzemant i recopilant en aquests monestirs i que avui dia conformen importants arxius i biblioteques siguin restaurats, estudiats i emprats. Per això, tot el que pugui ajudar a conservar l'important llegat deixat per l'Església en els seus establiments és, d'entrada, positiu. La restauració documental ha d'esdevenir, però, la primera passa per tal que els investigadors de la comunitat (presents i futurs) puguin fer feina sobre un texts que, si ara no s'arreglen, s'haurien perdut irremeiablement i trista. El següent pas ha de ser rendibilitzar l'esforç (humà i material) que aquesta tasca significa. Els texts han de poder arribar als investigadors i als estudiosos per tal que, a través d'aquests, el que contenen pugui arribar al públic en general. Aquesta serà la millor manera de rendibilitzar un esforç que, ben aviat, quatre institucions illenques duran a terme per tal de conservar el nostre patrimoni. El temps ho dirà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.