algo de nubes
  • Màx: 11.99°
  • Mín: 7.77°
11°

La veu de l'experiència s'asseu al Parlament

Els representants de les associacions de la Tercera Edat protagonitzaren una sessió extraordinària

La vida política en el Parlament de les Illes Balears va tenir ahir un gir una mica especial. Els diputats cediren el protagonisme als nombrosos representants de totes les associacions de la Tercera Edat implantades a la nostra Comunitat.

La atípica sessió responia a un motiu de pes: la celebració de l'Any Internacional de les Persones Grans, un col·lectiu que va tenir el seu dia mundial dijous passat. Cap a una societat per a totes les edats és el lema que engloba la totalitat dels actes que durant aquests 365 dies es duran a terme arreu del món en defensa dels drets de la gent gran. La iniciativa és propiciada per l'Assemblea General de les Nacions Unides.

La sala on es debaten tots els temes que interessen la societat balear oferia una imatge diferent, en absència dels rostres que acostumen a omplir-la.

Ni tan sols el president del Parlament, Joan Huguet, ocupava el lloc que li correspon, encara que sí va ser l'encarregat de fer la salutació inicial. I és que a la Mesa, res no era l'habitual. Cinc membres d'associacions de la Tercera Edat ocupaven els cinc escons. Joan Moncades va presidir l'acte. Rafel Socias i Francisco Ferrer actuaren com a vicepresident primer i segon respectivament, mentre que Bartomeu Mercadal, de Menorca, i Pedro Marí, d'Eivissa, ocuparen els llocs de secretaris.

Els portaveus parlamentaris varen fer un lloc a la seva agenda per fer una breu intervenció en la qual, a banda d'oferir unes petites explicacions sobre la seva tasca al Parlament, posaren de relleu la política assistencialista envers la Tercera Edat, un tema legitimat per la seva càrrega social.

Margalida Thomàs, Andreu Crespí, Maria Antònia Munar, Maria Salom, Pere Sampol, Rosa Estarás, Francisca Bennássar... tots ells, a banda de les seves postures polítiques, es refermaren en la voluntat d'intensificar els programes de suport a la Tercera Edat, un sector que a les nostres Illes es troba reunit en 168 associacions.

El president d'honor de Gesa i Endesa, Feliciano Fuster, desenvolupà una lliçó magistral sobre la vellesa i les repercussions socials que té.
Després de la lectura de la Declaració de principis de les Nacions Unides a favor de les persones grans i de la Declaració Institucional de la Federació Internacional de les Associacions de Persones d'Edat (FIAPA), es va procedir a votar aquesta última, amb un resultat d'aprovació unànime.

El «president» per un dia del Parlament, Rafel Socias, va destacar el risc que l'Any Internacional de les Persones Grans es converteixi en un seguit de declaracions solemnes que no vagin més enllà. Però el que vol la Tercera Edat illenca és que l'any 1999 sigui el de la sensibilització sobre el seu paper essencial a tots els àmbits de la vida a la nostra Comunitat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.