algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Els bulbs: gaudir tot l'any d'un jardí amb flors

El cultiu d'aquestes plantes, molt poc complicat i agraït, és de cada vegada més popular

Un jardí alegre, viu i ple de color pot durar tot l'any. Els bulbs ajuden a aconseguir aquesta petita meravella de la naturalesa, ja que es troben dividits en dos grups, segons se sembrin a la tardor o a la primavera.
Jordi Batlle, responsable d'un magatzem de llavors, recomana per aquest motiu que la plantació es faci de forma combinada per poder obtenir flors a qualsevol època de l'any. Tot i així, el bulb és una planta temporal i la flor dura amb prou feines una setmana.
Per guanyar aquesta batalla contra rellotge, Jordi Batlle suggereix una estratègia: sembrar de forma esglaonada per així tenir flors cada setmana.
Ara és temps de tulipes, anemones, «freèsies», francesilles o iris. «Sembrar bulbs no és gens complicat», afirma Batlle. Tot i així, cada espècie necessita una preparació de la terra determinada, encara que allò més habitual és que es tracti d'un tipus arenós. «S'ha de recordar que el bulb s'ha de plantar amb l'arrel cap amunt i amb poca aigua al principi perquè no es pudreixi», afegeix Batlle.
Per norma general, és preferible que totes les classes de bulb es plantin a l'exterior, per aprofitar els raigs de sol, encara que hi ha espècies com el jacint i l'amaril·lis a les quals un espai amb ombra provoca que la flor duri més. «La majoria dels bulbs s'importen d'Holanda i en menor quantitat d'Alemanya», comenta el responsable del magatzem de llavors, qui afegeix que existeix molt poca producció estatal d'aquestes espècies. Tot i provenir de l'estranger, els bulbs s'adapten per complet al clima sec de les nostres Illes. A més, es regeneren cada any treient bulbs nous que es poden anar sembrant. «Però la planta degenera i la flor va perdent el seu color», adverteix Batlle.

Cultiu natural  

El cultiu de bulbs és completament natural, tot i existir alguns híbrids tractats genèticament. No obstant això, per millorar-ne el desenvolupament es poden fer servir alguns herbicides per a les males herbes i femades per a la terra.
«La jardineria s'ha extès molt durant els darrers temps», remarca Batlle, que atribuix aquest creixement al domini de l'estètica en la societat actual. Al seu parer, qualsevol persona que tengui una mica de terreny a casa pot ser consumidor de bulbs.
A part queden els professionals de la flor tallada que utilitzen aquestes flors per fer els rams i els ajuntaments, grans usuaris d'aquest cultiu per ornamentar els parcs i els jardins dels municipis.

Diferències amb les llavors  

El cultiu de bulbs divergeix en certs aspectes del de llavors, alhora que representa una tasca molt menys complicada. Les llavors són més delicades, ja que la manca d'aigua les pot fer morir amb molta facilitat. Els bulbs, per la seva banda, els afecta més aviat l'excés de reg, que pot podrir la planta. També, depenent de quina llavor es tracti resulta més adient plantar-la directament a la terra o posar-la primer en un planter i traslladar-la després al terreny definitiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.